Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home

Šk Caissa Pivovar Dalešice - Šk Staré Město A 2 : 6

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší 

V neděli 26.1. zavítali na půdu dalešického pivovaru hosté ze St. Města. Samozřejmě  jsme chtěli uhájit pozici lídra prvoligové tabulky, ale tentokrát to prostě nešlo. Hosté zkrátka byli lepší.

Zpočátku vývoj zápasu zdaleka nenapovídal, že by se mělo schylovat k utkání na jednu branku. Po poměrně rychlé úvodní remíze na 1. šachovnici, kde se GM Petrovi Veličkovi dle jeho slov nepodařilo ze zahájení vytěžit proti IM Jaroslavu Burešovi žádnou výhodu, a tak raději rychle zahájil úspěšná mírová vyjednávání, se ve všech ostatních partiích naplno bojovalo. S přibývajícím časem však jakoby domácím borcům začala docházet energie a i nadějně vyhlížející pozice se najednou začaly pozvolna kazit, až se před blížícími se časovými tísněmi utkání poměrně rychle úplně sesypalo.

Nejprve na 6. šachovnici v dobře vyhlížející pozici připustil Jan Tesař oběť kvality, za kterou jeho soupeř Vojta Dobeš získal nebezpečnou iniciativu, kterou rychle dokázal přetavit v zisk bodu. Přibližně ve stejné době si na sousední 7. šachovnici začal ve vyrovnané pozici počínat příliš optimisticky i Vladimír Uher a následoval rychlý trest od Petra Bažanta st. K obdobnému vyhoření brzy došlo i na 2. šachovnici, kde FM Petr Buchníček v solidní pozici ztratil nit, čehož jeho soupeř IM Pavel Zpěvák využil k rozvinutí iniciativy, zatlačení černých figur do pasivity a k následnému nájezdu svých figur, kterému již černý král nedokázal čelit. No a když ještě i na 4. šachovnici v oboustranné časové tísní dokázal v napínavé partii s nerovným materiálem se Štěpánem Seidlem naplno zabodovat kapitán hostí Petr Bažant ml., bylo to náhle 4,5:0,5 pro hosty a zápas byl rozhodnut.

Pak už pouze Martin Lednický na 5. šachovnici korigoval výsledek uplatněním materiální převahy ve věžové koncovce s Jakubem Uřičářem, pak se ale pro změnu nepodařilo ubránit koncovku s pěšcem méně na 8. šachovnici Romanu Bradáčovi proti Jaroslavu Buráňovi a naše celková prohra dostala ještě zřetelnější obrysy.

Za asi nejzajímavější partii celého zápasu lze označit dlouhý boj na 3. šachovnici, kde FM Jaromír Bednář bojoval s IM Janem Sosnou. Jaromír si již v raném stádiu partie nechal poměrně výrazně poškodit pěšcovou strukturu (izolovaný trojpěšec na sloupci c), zato však získal iniciativu na královském křídle. Jeho útok však vedl pouze k ustavení materiálního poměru D+S:V+V+J, a přestože se obě strany nadále snažily o uchvácení iniciativy, partie se asi po celou dobu výrazně nevychýlila z mezí rovnováhy. Proto došlo v závěrečné blicce ke smíru a konečný výsledek tak získal podobu až příliš krutých 2:6.

Aktualizováno Sobota, 01 Únor 2014 16:28  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...