Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Pivovar Dalešice – Sněžka Náchod 4,5 : 3,5 aneb Jenda zachránil vítězství

Caissa Pivovar Dalešice – Sněžka Náchod 4,5 : 3,5 aneb Jenda zachránil vítězství

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

V předposledním ligovém kole jsme hostili beznadějně poslední a již sestupující Sněžku Náchod. Hosté však nerezignovali, přijeli ve slušné sestavě a ze zápasu se stalo nečekané drama až do posledního momentu. Začal smířlivě dvěma rychlými remízami černými Oldy Sedláčka a Romana Bradáče, neb jsme se domnívali, že bychom bílými měli zápas rozhodnout.

Z této iluze jsme ale byli vyvedeni dalším vývojem, právě bílými jsme zaznamenali první ztráty. Vůbec se nepovedl drak v sicilské Tomáši Lampířovi, nejprve ztratil pěšce a poté pustil soupeře k neodrazitelnému útoku na královském křídle. Nehoda krátce poté postihla Vítka Veselého, který soupeře v dámském gambitu potrestal za extravagance bez rošády a přinutil jej k odevzdání dámy za dvě lehké figury bez jakékoli kompenzace.

Pozici Vítka po 20. tahu hodnotí motory plus 9 a něco, po 28. tahu se musel vzdát. Co se v tomto období Vítkovi odehrálo v hlavě nevím, ale jisté je, že začal hrát pasivně, nechal rozehrát soupeřovy figury, otevřít mu sloupec na svého krále a ukončil partii hrubou chybou. Do kontroly snížil na 2 : 3 Petr Buchníček. Ve francouzské s 3. e5 sice pustil soupeře k nebezpečně vypadající protihře na královském křídle a měli jsme o výsledek obavy, ale nakonec zkušenost zvítězila, Petr včas pozici zjednodušil a k předpokládané výhře partii dovedl.

I tak se ale očekávané zápasové vítězství moc nerýsovalo. Na posledních deskách sice stáli Luboš Svíženský a Tomáš Košut podstatně lépe, ale nad mou pozicí bez pěšce se stahovala mračna. Naštěstí vše ale dobře dopadlo, Luboš i Tomáš zručně dotáhli své výhody k výhře a mně se podařilo s přispěním soupeře zachránit v připrohrané jezdcové koncovce remízu, kterou jsem po zahájení na pokyn kapitána pyšně odmítl.

Výhra nás posunula na 8. místo, ale Polička a Velké Losiny za námi mají ztrátu pouze dvou bodů, takže nám ještě hrozí pád na sestupové místo k již jasným Žďáru a Náchodu. I tak by se ale nic podstatného nestalo, protože další setrvání v soutěži již zajistilo béčko vyhráním krajského přeboru.

Opět jsme se vynořili nad červenou zónu, tabulka zde.

 

Naše nová hvězda Tom Košut školí příslušníka undergroundu pod přísným dohledem našeho lídra

 

 

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...