Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč C – Gambit Jihlava D 3 : 5 aneb bojovali jsme, ale nedobojovali

Caissa Třebíč C – Gambit Jihlava D 3 : 5 aneb bojovali jsme, ale nedobojovali

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

V neděli 5. 11. 2017 jsme doma přivítali hráče Gambitu Jihlava D. Mnozí hráči základní sestavy zkoušeli své štěstí v 2. lize a tak dostala prostor řada náhradníků a mnozí se posunuli o řadu šachovnice výše.  Já jsem hrál místo na své osmé šachovnici na třetí, což mě optimismem nenaplňovalo. Snažil jsem se dát příležitost těm, co si ještě nezahráli a hlavně mladším hráčům.

Asi první na své sedmé šachovnici končí Irena Zelená. Její soupeř Jiří Palovčík je úspěšnější a vítězí. Partii jsem vůbec neviděl, ale Irena se podle svých slov dopustila několika drobnějších chyb a nakonec i větší vedoucí ke ztrátě figury. Prohráváme 0:1.

Na čtvrté šachovnici vedle mě hraje Ondra Zelený a jeho soupeř Aleš Marek nemá svůj den.  Hraje nepřesně, ztrácí figuru. Pokouší se sice o docela nebezpečně vypadající útok na dámském křídle, ale Ondra svoji šanci nepouští. Jeho protiútok donutí soupeřova krále k cestě do středu šachovnice a pod tíhou dalších ztrát, soupeř vzdává. Srovnáno na 1:1.

Na páté šachovnici hraje Vláďa Benda s Petrem Procházkou. Vláďa hraje mnohem přesněji a soupeř se dopouští několika chyb, které vyústily v mat. Strháváme vedení na svoji stranu. 2:1

To však trvá jen velmi krátce. Na své třetí šachovnici hraji proti zkušenému Pavlu Strnadovi Svěšnikovovu variantu sicilské obrany. Přesto, že i tuto variantu jsem si připravoval, dopouštím se už v 6. tahu nepřesnosti, která po další nepřesné hře vede ke ztrátě nejen pěšce, ale také pozice. Soupeřův útok je nezastavitelný, ztrácím figuru a hraji již ze setrvačnosti. Přesto, že soupeře ještě párkrát donutím k zamyšlení, vždy najde správné pokračování. Nadále už nelze odvracet nevyhnutelné a ve 23. tahu vzdávám. Opět srovnáno na 2:2.

Na osmé šachovnici hraje svoji první partii v jakékoli „dospělácké“ soutěži mladý Štěpán Škarvada. On i jeho soupeř Marek Váhala se dopouštějí řady nepřesností i chyb. Ovšem ta, ve které soupeř získává věž, se stává Štěpánovi osudnou. Sice ještě docela dlouho bojuje, ale bohužel marný boj. Soupeř se už zásadních nepřesností nedopouští a partie směřuje k neodvratné Štěpánově porážce. A prohráváme tedy 2:3.

Na 6. šachovnici hraje Adam Sukaný s Františkem Kameníkem. Jeho soupeř má výrazně vyšší ELO a postupně Adama přehrává. Silný útok po otevřeném sloupci už nelze ustát. Adama utrpí značné materiálové ztráty a je nucen vzdát. Prohráváme tedy 2:4 a už to s námi dobře nevypadá.

Na 2. šachovnici se soupeř Libora Janáka Michal Krč taktéž tlačí do otevřeného sloupce a vypadá to na další prohru. Libor však zabojuje, soupeř není přesný a je tu remíza. Více se z této partie vykřesat nedalo a pro nás to znamená rozhodnutý stav.

Na první šachovnici se Mirek Michálek připravil lépe než já a v sicilské hře po oboustranně opatrné hře získává lepší pozici i pěšce navíc. Za rozhodnutého stavu a také pod časovým tlakem přijímá Mirek nabídku remízy, která pečetí konečný stav 3:5.

Tentokrát jsme svůj boj do vítězného konce nedotáhli, zkusíme to tedy příště, už určitě neoslabeni neúčastí řady hráčů základní sestavy, kdo nebude hrát, je prašivý kojot.

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...