Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Pivovar Dalešice - ŠK Lípa 1,5 : 6,5 aneb ledová sprcha

Pivovar Dalešice - ŠK Lípa 1,5 : 6,5 aneb ledová sprcha

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Omlouvám se za pozdní příspěvek, měl jsem minulý týden hektický a taky se mi do něj moc nechtělo. Co taky psát o zápasu takto zpackanému, ve kterém tři naši borci udělali 1 bod ze tří přivyhraných partií s čistým pěšcem navíc, jeden si nechal dát vidličku na krále a dámu a další prohrál pozici hodnocenou Fritzem na plus 4.

Domácí zápas s ŠK Lípa přitom sliboval zajímavou podívanou, loni jsme s nimi remizovali a i letos byli na všech deskách soupeři zhruba ratingově vyrovnaní. Nepovedl se již vstup zápasu na posledních dvou deskách. Kapitán Luboš Svíženský se věren své nové strategii hrát principiální bojovné šachy pustil bílými do jedné z nejostřejších a nejzávaznějších variant královské indické, kterou nezvládl a podlehl matovému útoku. Zmíněnou vidličku dostal vedle něj hrající Leszek Ciešlak v trochu horší, ale hratelné pozici, a prohrávali jsme tak po již asi dvou hodinách 0:2.

První půlku zaznamenal na trojce Josef Růžička, v dračí variantě sicilské postupně soupeři vyměnili většinu figur a v nestejných střelcích se uzavření smíru nemohli vyhnout. Dalšího draka hrál bílými na pětce Tomáš Lampíř, soupeře přehrál a získal pěšce, za kterého neměl soupeř zbla kompenzace. Nejprve však výhodu vypustil a poté v rovné pozici spáchal prohrávající hrubku.

I Olda Sedláček na druhé šachovnici získal ze zahájení menší výhodu, soupeř však vyrovnal a pustil se do divoké oběti jezdce za černé pěšce d5 a e6. Objektivně by k výhodě vést neměla, ale obrana podobných pozic je obtížná a rovněž v této se útočící soupeř zorientoval lépe a partii dotáhl do vítězného konce. Porážku jsem dovršil já, černými jsem proti pasivně hrajícímu soupeři získal značnou výhodu, ale přešel jsem kolem celkem elementární výhry a po další hrubce ještě prohrál.

Poslední dvě partie našeho nového lídra Lukáše Karáska i Romana Bradáče na šestce měly podobný průběh. Oba získali v zahájení výhodu, kterou přeměnili v materiální, a získali čistého pěšce navíc. Oba však před kontrolou pozice pokazili a museli po ní dát partie za remízu.Vstup do soutěže se tak hrubě nepovedl, byl to den blbec, který se snad již nebude opakovat.

Momentka z utkání

Aktualizováno Úterý, 24 Říjen 2017 08:48  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...