Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Hradec Králové B - Caissa Pivovar Dalešice 5 : 3 aneb padli jsme se ctí

Hradec Králové B - Caissa Pivovar Dalešice 5 : 3 aneb padli jsme se ctí

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Předposlední kolo 2.ligy nás zavedlo do Hradce Králové. Soutěž vedoucí domácí Slavia B potřebovala pro jistotu postupu vyhrát a zápas nepodcenila, na každé šachovnici měli hrozivou ratingovou převahu a na poslední dvě šachovnice nasadili opory, z nichž každá dosud ztratila pouze půlku.

Úvod zápasu obstaraly dvě krátké remízy bílými Josefa Růžičky a Luboše Svíženského na 2. a 6. desce proti Zdeňku Pokornému a Radomíru Novákovi. Hůře se již dařilo černými, Vojtěch Mejzlík na první proti Jiřímu Nunovi a Rosťa Štork na sedmé šachovnici proti dosud nejúspěšnějšímu hráči soutěže Jiřímu Jezberovi se stali obětí miniatur.

Vojtěch již v zahájení ve skandinávské obětoval nekorektně figuru a byl nucen kapitulovat již v 18.tahu a Rosťa po nadějně rozehraném zahájení přehlédl taktický úder a ztratil rovněž figuru, partii možno kliknout zde. Další figuru věnoval na čtyřce Roman Bradáč Zbyňku Ringelovi, ztratil ji po nepodařeném experimentu v zahájení v dámském gambitu.

Stav 1:4 příliš esteticky nevypadal, ale ve zbývajících partiích se nám přece jen podařilo výsledek upravit do přijatelné podoby. Zasloužil se o to zejména v excelentní formě hrající Vítek Veselý, jehož výhru předpověděl již před zápasem kapitán Luboš. Na páté šachovnici černými proti Tomáši Ptáčkovi v sicilské snadno vyrovnal hry, ve střední hře soupeře metodicky přehrál a poziční výhodu přeměnil v materiální a celý bod.

Já jsem na trojce proti Tomáši Kracíkovi pokazil ježka a dostal se do problémů, ale soupeř náskoku ve vývinu nevyužil, připustil pro černého výhodné zjednodušení a v konečné pozici, ve které jsem přijal nabídku remízy, jsem již tahal za delší konec. Minimální výhodu by ale zřejmě nešlo realizovat ani proti slabšímu soupeři.

Druholigovou premiéru absolvoval na poslední šachovnici Tomáš Zelený a docela se mu podařila. V symetrické variantě dámského gambitu byla pozice dlouho vyrovnaná, po chybě se nechal Tomáš svázat na d sloupci a připustil nebezpečné možnosti spojené s postupem b pěšce. Ani soupeř Filip Šolc však neviděl vše a umožnil Tomášovi taktickou výmluvu, po které partie přešla do remízové koncovky věž proti dvěma jezdcům. Soupeři se sice do remízy příliš nechtělo, ale po chvíli zkoušení musel akceptovat, že se pozice vyhrát nedá, a sám remízu nabídl. Domnívám se, že vzhledem k naší improvizované sestavě a síle již postupujícího soupeře je prohra 5:3 celkem čestná a důstojná, soupeři přejeme úspěch v 1. lize.

 

Pepa Růžička bojuje na druhé šachovnici, letos bez prohry s performance 2226


Ligová premiéra Toma Zeleného, dřel a remíza je zasloužená

Soustředěný Vítek Veselý, letos 7 z 9 a performance 2238

 

 

 

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...