Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč B – Žďár nad Sázavou B 2,5 : 5,5 aneb všechno špatně

Caissa Třebíč B – Žďár nad Sázavou B 2,5 : 5,5 aneb všechno špatně

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

V dalším kole krajského přeboru jsme doma přivítali zálohu Žďáru. Jelikož jsme doposud nebodovali, chtěli jsme už konečně nějaké body urvat. Sestavu jsme měli solidní jen místo prvoligového Pavla Švandy zaskočil Luky Bachan. Soupeř přivezl totálně vykradenou sestavu a již ráno předem avizoval, že nebude klást moc velký odpor. Nicméně zřejmě šlo o zastírací manévr, který měl uspat naše bdělé reflexy.

První jsem skončil autor řádků. Připravoval jsem se poctivě na první dva, bohužel tito zůstali doma a mým soupeřem byl Jaroslav Celý. Vzpomínal jsem na naši vzájemnou partii před dvěma roky. Zašpuntovaná úplná benoniho struktura v podání černého mi tentokrát nesedla, výhodu jsem nezískal a tak dělení bodu po poradě s kapitánem beru víceméně pozitivně. Další půlku přidává Leszek, se starým rutinérem Bukáčkem hraje tvrdě na výhru, loupne pěšce, ale potom soupeř vyklouzne opakováním tahu, když střídá motiv slabé poslední řady a napadání nekryté věže. Stav 1-1. Nyní však dojde k totálnímu kolapsu domácích.

Své partie prohrávají nejprve Jenda se svým frekventovaným soupeřem Ivem Svobodou, když je totálně překombinován a ani popartiové analýzy nevypadají pro Jendu dobře, dále pak i Tomáš Zelený. Partii jsem neviděl celou, viděl jsem jen nepříjemný tlak bílého na Tomášovu pozici, a poté jen skloněného krále. K tomu všemu se nepodaří Standovi Mezlíkovi prorazit obranné valy zkušeného matadora Fišara staršího, a tak musí souhlasit s dělením bodu. Soupeř vede pohodlně 1,5 - 3,5 a směřuje k lehkému vítězství.

Výprask umocňuje Luky Bachan, který dnes tahá bez energie a bez šťávy s mladým Křížem. Soupeř ho asi 5 x vypustí, aby svou výhodu realizoval v koncovce. Zřejmě se chce procvičit v technice a toto se mu daří. Pečetí zápasovou výhru soupeře a za chvíli nato dostává ještě Rosťa Štork mat v partii, kde stojí většinu partii na výhru, k přehrání zde. Čestný bod přidává Roman, s tradičním sympatickým soupeřem Obůrkou založí partii na prostorové převaze a lepším jezdci oproti střelci. Partii se mu daří strategicky dovézt do vítězného konce, ale jedná se už jen o naši labutí píseň. Soupeři musíme pogratulovat k hladkému vítězství 2,5 : 5,5, dnes byli prostě lepší.

Na tabulku tentokrát neodkazujeme, neboť by náš fanoušek mohl utrpět šok.

 

Jenda byl dnes poražen svojí velkou zbraní - taktikou

 

Luky ještě netuší, jak brutálně si ho mladý soupeř podá

 

Tom Zelený v plném soustředění

 

 

 

 

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...