Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Rapid Pivovaru Dalešice ozdobila nejlepší hráčka světa do 16 let

Rapid Pivovaru Dalešice ozdobila nejlepší hráčka světa do 16 let

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 17
NejhoršíNejlepší 

Poslední únorovou sobotu jsme uspořádali již třetí ročník rapid turnaje v Dalešicích. Turnaj jsme chtěli letos uspořádat v novém hávu a to se, myslím, docela povedlo. Hrálo se v krásném prostředí pivovaru Dalešice. Poprvé jsme turnaj pořádali na 10 kol, poprvé jsme též hráli se zápočtem na mezinárodní rating FIDE pro rapid šach. Pro každého účastníka byla nachystána věcná cena a láhev Dalešického májového pivka 13%, dokonce i propozice prošly grafickou proměnou zásluhou paní ing. Beáty Sládkové, za což jí patří velký dík.

K samotnému průběhu nutno poznamenat, že 68 účastníků ve startovní listině daleko předčilo očekávání pořadatelů a nutno bylo požádat o pomoc znojemský oddíl v osobě pana Petra Halbrštata, aby nám zapůjčili 15 sad šachovnic a digitálních hodin, jelikož jsme účastníky nechtěli zatěžovat dovozem vlastního materiálu. Poděkování do Znojma.

Malou senzací se stala účast mongolské šachové rodiny. Zejména 16-letá dcera Normin - Erdene je velkým talentem světového šachu. Na mongolském žebříčku zaujímá druhé místo absolutně, a ve světovém dívčím žebříčku do 16 let je dokonce první na světě. Je držitelkou titulu mezinárodního mistra mezi muži (IM) a již má splněny i dvě velmistrovské normy (GM)mezi muži. Její rating v klasickém šachu je aktuálně 2489. V turnaji však startovala s již zastaralým a nízkým rapid ratingem, a tak se musela prokousávat k vyšším šachovnicích.

Jelikož jsem byl velmi zvědav, jak se poměrně exotičtí účastníci dostali k nám do pivovaru, vyzpovídal jsem otce o polední pauze. Rodina žije trvale v maďarském Kecskemétu, usilují o pas Evropské unie, avšak není lehké ho získat. Dceru trénuje známý maďarský trenér, který trénoval i mladého Petera Léka. Turnaj objevili na serveru fide.com, kde musí být registrovány všechny turnaje se zápočtem na FIDE. Přelouskali dokonce i propozice v češtině. Velmi brzy ráno se tak vypravili na 450 km dlouhou cestu až k nám. Českou republiku navštívili teprve podruhé, před dvěma roky hráli v Praze Open Prague v rámci Czechtour. Profil mladé šachistky možno kliknout zde.

Prvním nasazeným a hlavním favoritem však zůstal mezinárodní mistr Vojtěch Zwardoň, které je vynikající ve zrychlených tempech. V rapid žebříčku ČR mu patří aktuálně 10. příčka s úžasným ratingem 2515. V extralize je letos velkou hvězdou, když odstartoval s hvězdnou bilancí 6/6 a v osmém kole bez problému udržel na uzdě 130. hráče světa Inda Sasikirana.

Turnaj měl bezvadný průběh, aniž by vznikl jediný spor, Pivovar Dalešice šachistům svědčí. První čtyři místa obsadili titulovaní hráči v tomto pořadí:

1. IM Vojtěch Zwardoň    9 bodů

2. FM David Holemář       8 bodů

3. FM Josef Kratochvíl     7,5

4. IM   Davaademberel Normin - Erdene  7,5

Z domácích hráčů, kteří hájí dres Pivovaru Dalešice:

5. Petr Walek    7

9. Luboš Svíženský  6,5

13. Daniel Gajdoš   6

15. Tomáš Lampíř  6

17. Jan Tesař  6

18. Josef Růžička  6

Celkové výsledky možno zobrazit kliknutím zde.

Úspěšný turnaj (jak z hlediska výsledků domácích hráčů, tak i z hlediska pořadatelského) jsme zakončili prohlídkou pivovaru s poutavým a vtipným výkladem správce pivovaru pana doktora Urbana. Krásný byl i jeho bonmot: "Neoslovujte mne, prosím, pane řediteli, jsem pan řídící, jelikož ředitel ředí a to my v Dalešicích neděláme." Podívali jsme se tak nejen do míst, kde se pivo vaří, ale i na místa natáčení skvělého Menzelova filmu Postřižiny.

Závěrem bych chtěl poděkovat kolektivu Pivovaru Dalešice za skvělou a profesionální pomoc při pořádání turnaje. V plánu je již další ročník, pořadatelé mají v plánu další vylepšení a pokusíme se atakovat hranici 100 účastníků. Těšíme se na shledanou.

 

nejmladší sedmiletá slečna teprve sbírá šachové zkušenosti

celkový pohled do sálu

úplná šachová rodinka

správce pivovaru pan doktor Urban s nejlepší hráčkou světa do 16 let

vyvrcholení turnaje  IM Vojtěch Zwardoň  proti  IM Normin - Erdene

nejlepší pětice v turnaji pátý Walek, druhý Holemář, vítěz Zwardoň, čtvrtá Normin - Erdene, třetí J. Kratochvíl

 

ještě podpis na památku věnovaný autorovi těchto řádků za bedlivého dozoru nejmladší sestry

Dalešické májové  13% opravdu chutnalo všem

Aktualizováno Sobota, 12 Březen 2016 22:35  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...