Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Jiskra Havlíčkův Brod „B“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 7 : 1

TJ Jiskra Havlíčkův Brod „B“ – ŠK Caissa Třebíč „C“ 7 : 1

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Osmé kolo Krajské soutěže nás vyslalo do Havlíčkova Brodu k náročnému utkání proti celku z popředí tabulky. Za béčko Havlíčkova Brodu hrají zkušení hráči, které doplňuje nadějná mládež. Že už zvládla nasbírat dost zkušeností, ukazuje i fakt, že všichni hráči havlíčkobrodské soupisky již mají elo. Za favority jsme se tedy rozhodně nepovažovali, navíc nám pár dnů před zápasem vypadli dva hráči základní sestavy.

Volná místa v sestavě se podařilo rychle zaplnit, trochu horší to bylo s druhým autem, ale díky ochotě Zbyňka Ševčíka byl vyřešen i tento problém. Po příjezdu na místo jsme zjistili, že ani domácí v základní sestavě nenastoupí, ale vzhledem k jejich širokému kádru se o velkém oslabení hovořit nedalo. Síly jsem odhadoval jako zhruba vyrovnané a očekával jsem vyrovnaný zápas.

Zahájili jsme přesně v devět hodin, jak je v Krajské soutěži obvyklé. A na první skončenou partii jsme čekali až do poledne, tedy tři hodiny. To jsme v KS už dlouho nezažili, běžně po třech hodinách hry již bývá skončeno i několik partií. Tou první skončenou byla moje partie na 5. šachovnici Tomáš Pibil – Rostislav Štork. Zahájení jsme rozehráli klidně a zvolna jsme směřovali k remíze. S tou bych mohl být jako černý i poměrně spokojen, tak jsem si říkal, že ještě uvidíme, zda se můj mladý soupeř nedopustí nějaké chyby, a remízu podepíšeme. Domácí hráč se chyby opravdu nedopustil, ale byl jsem to já, kdo částečně i pod vlivem pohledu na ostatní šachovnice, kde se zápas pro nás moc dobře nevyvíjel, začal vymýšlet nesmyslné pokusy o aktivitu a dostal se do prohrané pozice. Soupeř nezaváhal a zkušeně vyhranou koncovku realizoval v zisk bodu. Partii si lze přehrát zde.

O deset minut později skončili na 2. šachovnici Stanislav Mezlík – Zdeněk Ježek. Standa s bílými hrál aktivně, ale černý hrál dobře a Standa svoji aktivitu trochu přehnal. Poměrně značnou část partie pak bojoval v horší pozici a soupeř svoji výhodu postupně stupňoval, až zaznamenal další bod na konto domácích.

2. šachovnice

2. šachovnice Mezlík – Ježek

A na 3:0 zvýšili domácí na 8. šachovnici Tomáš Zelený – Jakub Satrapa. Tomáš sehrál výbornou partii, ve střední hře si vytvořil volného pěšce a s promyšlenou podporou figur postupoval k poli proměny. Černý musel obětovat kvalitu, aby postupujícího pěšce zlikvidoval. V koncovce měl Tomáš věž proti jezdci a o jednoho pěšce méně. Tedy mírná převaha, ale poměrně obtížně realizovatelná. A černý bojoval houževnatě. Když pak dokázal získat jednoho z Tomášových pěšců, překlopila se výhoda na jeho stranu. A proti postupujícím pěšcům s podporou jezdce byla věž bezmocná.

pohled od 8. šachovnice

v popředí 8. šachovnice Zelený – Satrapa, za nimi 7. šachovnice Štůla – Ševčík a 6. šachovnice Janák – Mottl

Jako čtvrtá skončila 4. šachovnice Vladimír Bazala – Miroslav Blažek. Vladimír vyšel ze zahájení dobře, soupeř mu umožnil dát věž za dvě černé lehké figury, situace tedy vypadala pro bílého velice dobře. Pak se však bílé figury dostaly do vazby a rázem stál Vladimír hůře s kvalitou méně. Předvedl však mimořádně tuhý odpor, pokračoval v aktivitě a i v materiální nevýhodě stále na soupeře tlačil. Až se mu dámou a jezdcem podařilo proniknout k černému králi a vynutit opakování tahů. Velmi těžce zachráněná remíza a vybojovaný půlbod.

pohled od 4. šachovnice

4. šachovnice Bazala – Blažek, za nimi 3. šachovnice Holata – Košut

První čtyři partie skončily v rozmezí dvaceti minut, ve 12:20 tedy domácí vedli 3½:½. Ještě jsme chvíli sledovali časové tísně ve zbývajících partiích a pak se poměrně neradostně vydali k domovu. Pozice ve zbývajících partiích nedávaly naději na zvrat v zápase, ale nějaké body na naše konto jsme přece jen očekávali. Výsledek však předčil naše nejčernější očekávání.

pohled od 1. šachovnice

pohled od 1. šachovnice Veselý – Bachan

Na 1. šachovnici Vítek Veselý – Lukáš Bachan nás Lukášova prohra nepřekvapila, stál dost špatně již v době našeho odjezdu. Na 3. šachovnici Miroslav Holata – Tomáš Košut jsme si dělali větší naděje, Tomáš na soupeře tlačil, už si vytvořil i volného pěšce. Domácí hráč to však bránil dobře a více než remízu se vybojovat nepodařilo. Na 6. šachovnici Libor Janák – Jan Mottl jsme počítali s bodem pro nás, Libor soupeře hezky přehrál. V závěru se ještě domácí hráč pokusil o zoufalý útok na bílého krále. Bohužel Libor neviděl, že může mat krýt a tudíž má partii stále vyhranou, a tak bod i v této partii zaznamenali domácí. Na 7. šachovnici Petr Štůla – Zbyněk Ševčík se Zbyňkovi ve střední hře podařilo získat kvalitu, ale bylo to za několik pěšců, dalšího bílý vzápětí dobyl, takže o převaze se hovořit nedalo. A domácí hráč si toho byl dobře vědom, odmítl nabídku remízy a předvedl, že černé věže vůbec neměly prostor pro hru a bílým volným pěšcům s podporou lehkých figur nešlo vzdorovat.

Takže opravdu nepovedený zápas a katastrofální výsledek 7:1. Ale i takové věci se stávají, bojovali jsme dobře, ale tentokrát to nestačilo. A snad je i lepší, když se takové nepovedené partie sejdou najednou, než když se někomu nezadaří ve vyrovnaném zápase. Děkuji všem kolegům za hru a nepochybuji, že k dobrým výkonům v dalších kolech opět přidáme i bodový zisk.

výsledky na šachovnicích

Další fotografie ze zápasu jsou k prohlédnutí na stránce domácího týmu.

Aktualizováno Úterý, 24 Únor 2015 17:45  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...