Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články SŠK Cejle – ŠK Caissa Třebíč „C“ 2½ : 5½

SŠK Cejle – ŠK Caissa Třebíč „C“ 2½ : 5½

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

V pátém kole Krajské soutěže jsme se vydali do Cejle k utkání s místním Sportovním šachovým klubem. Sestava se nám podařila silná, s pouze jedním náhradníkem. Pouze jednoho náhradníka měli v sestavě i domácí, takže se dalo očekávat zajímavé střetnutí dobře rozehraných pravidelně nastupujících hráčů.

Utkání začalo v devět hodin a již před desátou skončila první partie. Na 7. šachovnici Jozef Bilka – Radomír Kulovaný hráli velmi rychle, když já byl ještě v zahájení, hráli již koncovku. A v ní Radek stál velmi dobře a zkušeně výhodu uplatnil. Na úvod tedy hned příjemné vedení 0:1.

Na další skončenou partii jsme si počkali necelou hodinku a šlo o 2. šachovnici Stanislav Mezlík – Ondřej Cháb. Standa stál aktivně, ale nepostupoval přesně a dostat se do špatné, dost možná již prohrané, pozice. Naštěstí přesně nepostupoval ani soupeř, takže se podařilo zachránit remízu.

pohled od první šachovnice

pohled od první šachovnice

Stav ½:1½ vydržel až skoro do půl dvanácté. Pak ale v rozmezí dvaceti minut skončilo všech šest zbývajících partií. Nejdříve domácí vyrovnali výhrou na 6. šachovnici Vladimír Benda – Luděk Velc. Vladimír se v remízové koncovce těžkých figur snažil o aktivitu, ale výměna dam se mu povedla tak nešikovně, že při ní ztratil několik pěšců a ve vzniklé věžovce už remízu udržet nemohl.

pohled od osmé šachovnice

a pohled z druhé strany stolu od osmé šachovnice

Z vyrovnaného stavu se však domácí radovat ani nestihli, protože hned vzápětí skončila také partie na 4. šachovnici Vladimír Bazala – Zbyněk Cvach. V zápletkách střední hry se našemu hráči podařilo získat figuru, kterou pak při přechodu do koncovky zkušeně proměnil v zisk celého bodu.

Na 3. šachovnici Jaroslav Mareček – Tomáš Košut hrál Tomáš dobře, získal kvalitu, ale v koncovce to vypadalo, že bílý střelec pozici udrží. A domácí hráč i remízu nabízel. Nicméně Tomáš správně usoudil, že partii asi už prohrát nemůže, takže to klidně dál zkoušel. A povedlo se mu svoji věž vyměnit za střelce tak šikovně, že jeho pěšec už na cestě k poli proměny nešel zastavit.

Na 5. šachovnici Jaromír Nepraš – Rostislav Štork jsem hned v zahájení obětoval pěšce a jako černý se snažil o aktivitu. Ale úplně přesně jsem to nehrál, už to vypadalo, že moje výhoda vyplývající z aktivnějšího postavení se rozplyne a převáží soupeřova materiální převaha. Naštěstí to úplně dobře nezahrál ani bílý a podařilo se mi prorazit a využít slabého postavení jeho krále. Partii si lze přehrát zde.

Za již rozhodnutého stavu přidal další bod na naše konto Alois na 8. šachovnici Alois Pokorný – Petr Smola. Partie mi připadala poměrně ostrá, ještě v době, kdy se otevíral střed, neměli ani jeden udělanou rošádu. Nicméně obnaženější postavení králů nerozhodlo a partie přešla do věžové koncovky. Tu náš hráč sehrál lépe a prosadil své pěšce.

8. šachovnice

nejdéle, byť jen o pár minut, trvaly partie na osmé a první šachovnici

1. šachovnice

Jako poslední skončili na 1. šachovnici Vlastimil Karban – Lukáš Bachan. Lukáš proti silnému soupeři hrál aktivně a útočil na bílého krále. Zřejmě měl i šance, jak v partii zvítězit. To však zjistili až při analýze, při partii se mu s omezeným časem nejlepší pokračování najít nepodařilo a z výhry se tak radoval domácí hráč. Partii si lze přehrát zde. To však již byla jen kosmetická změna skóre na 2½:5½.

Děkuji spoluhráčům za skvělé výkony a přesvědčivé vítězství, tentokrát se nám zápas opravdu povedl.

výsledky na šachovnicích

Aktualizováno Neděle, 11 Leden 2015 23:12  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...