Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Tatran Litovel "B" - ŠK Caissa Pivovar Dalešice 4:4 aneb každý bod se počítá!

TJ Tatran Litovel "B" - ŠK Caissa Pivovar Dalešice 4:4 aneb každý bod se počítá!

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

V sedmém kole 1. ligy východ vyrazil dalešický mančaft nikoli do jámy lvové, nýbrž do jámy litovelské. Hostům sice chyběl mimo jiné GM Petr Velička, domácí však také nenastoupili kompletní, nehráli totiž ani Honza Krejčí, ani polský Kamil Stachowiak. Papírově jsme tak sice měli lehce navrch, prakticky se však dal očekávat velmi vyrovnaný a dramatický zápas. Což se v součtu skutečně potvrdilo.

 

Do vedení poslal naše družstvo FM Josef Kratochvíl, který se na čtyřce s mladičkým Jirkou Navrátilem vůbec nepáral, v Sicilské typickým zpsůobem obětoval střelce na e6 a zvítězil za pouhopouhých 22 tahů (a vůbec není podstatné, že průběh partie zřejmě nebyl oboustranně zcela přesný...:)). Po korektní remíze IM Petra Piska na dvojce s IM Jakubem Zeberskim přidala další bod pro hosty WGM Eva Kulovaná, která na šesté šachovnici hravě potrestala hrubou taktickou chybu Jana Krejčího. Za domácí pak snížil na jedničce hrající IM Lukasz Butkiewicz, který sehrál s pisatelem těchto řádků opravdu výbornou partii a zcela po zásluze zvítězil (pro Lukasze je to v 1. lize již čtvrtá výhra v řadě!).

Průběžný stav 2,5:1,5 vypadal v tu chvíli poměrně sympaticky, na druhou stranu osud zbývajících čtyř partií v té době vůbec nebyl jasný. Roman Bradáč na osmé desce získal bílými proti Antonínu Neoralovi určitou výhodu, soupeři se však podařilo ji neutralizovat a vzniknuvší věžová koncovka již byla jasně remízová. Svůj den neměl FM Petr Buchníček. Jeho protivník IM Zdeněk Beil vyvyinul na jeho pozici silný tlak, který vyústil z pohledu našeho hráče v poziční i materiální ztráty. Petr pak sice pěkně "šejdil", bohužel už ani to nestačilo a litovelský hráč si celkem v pohodě došel pro celý bod.

Doslova šílenou partii sehrál Štěpán Seidl na pětce černými proti Ladislavu Vaňkovi. Po zahájení jsem Štěpánovai vůbec nevěřil, pak se však vrhl do divokých zápletek, ve kterých dokonce obětoval figuru za tlak proti bílému králi. V časové tísni se hodnocení pozice otáčelo doslova jako hadrová panenka: tu stál na výhru bílý, tu černý, občas to byla remíza... V závěru Štěpán sice získal věž, to však umožnilo bílému věčně šachovat černého krále. Pročež partie skončila nejspíše zaslouženou remízou.

Jako poslední dohrával za stavu 3,5:3,5 Honza Tesař, který na sedmé šachovnici bojoval s CM Pavlem Strašilem. Ve střední se mi zdálo, že Honza tahá za delší konec, možná to však bylo jen zdání a pozice byla spíše vyrovnaná. Každopádně po časové tísně se našemu hráči partie poněkud vymkla z rukou, což vedlo ke ztrátě pěšce. Honza naštěstí neztratil silnou vůli a partii udržel, čímž vybojoval pro družstvo zápasový bod za remízu 4:4. Řekl bych, že remíza je asi spravedlivá, čistě teoreticky by mohla obě družstva "naříkat", že nevyhrála...:)

Jelikož i některé další zápasy skončily nerozhodně, je situace na čele první ligy nadále nesmírně vyrovnaná a v závěrečnách čtyřech kolech se ještě může stát opravdu úplně cokoliv...

Kompletní dalešický mančaft v utkání proti Litovli (chybí pouze fotografující Roman Bradáč).

Trojice FM Petr Buchníček, FM Josef Kratochvíl a Štěpán Seidl vybojovala 1,5 bodu.

V tuto chvíli Honza Tesař určitě netušil, že bude za stavu 3,5:3,5 dohrávat jako poslední...

Aktualizováno Úterý, 11 Únor 2014 13:54  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...