Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Lokomotiva Brno "A" - ŠK Caissa Pivovar Dalešice 2:6 aneb zpátky na čelo tabulky!

Lokomotiva Brno "A" - ŠK Caissa Pivovar Dalešice 2:6 aneb zpátky na čelo tabulky!

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

V neděli 12. ledna 2014 zavítal prvoligový dalešický mančaft na horkou půdu brněnské Lokomotivy, která získala z úvodních čtyř zápasů jediný bod. Náš cíl byl tedy jasný: dovézt si z moravské metropole tři body. I proto jsme také tentokrát postavili silnou sestavu, naopak Brňanům chyběli dle soupisky druhá až čtvrtá šachovnice, což jejich šance ještě více redukovalo.

Před skončením časové tísně skončily dvě partie: FM Josef Kratochvíl černými na pětce v méně hrané variantě Draka velmi pěkně přehrál WIM Petru Sochorovou, ovšem Petr Bělohlávek na sedmé šachovnici podlehl mladému Adamu Dvořákovi, když nedokázal zkrotit dvojici bílých ořů. Velmi pěknou pozici získal ze zahájení černými na jedničce GM Petr Velička proti IM Vojtěchu Plátovi. I proto odmítl remízu, bohužel v dalším průběhu nepokračoval nejpřesněji a Vojtěch dokázal partii udržet. Drobnou výhodu získal rovněž černými na třetí šachovnici IM Petr Pisk, bojující proti Andreji Seitlerovi. I tato partie však nakonec (zřejmě zaslouženě) skončila dělbou bodu. Zatím tedy 2:2, zbývající čtveřice partií se však odehrávala pouze v naší režii (tedy až na drobné výjimky...:)).

Pisatel těchto řádků překvapil soupeře už svojí přítomností, Brňáci těžko mohli očekávat, že když hraju OPEN v Praze, odskočím si na ligu do Brna...:) Nebylo to rozhodně jednoduché: musel jsem z Prahy vyrazit v sedm ráno a pak ještě hrát poměrně rychle, abych stihl odpolední kolo (které jsem si naštěstí mohl o hodinu posunout). Loni jsem to vyřešil rychlou remízou, letos jsem však proti Martinu Šklíbovi měl větší ambice, proto jsem bojoval o výhru. Soupeři se příliš nepodařila střední hra, díky čemuž jsem získal kvalitu, kterou jsem (s drobnými obtížemi) dokázal uplatnit k zisku celého bodu. Střední hra se naopak nepovedla WG Evě Kulované, která na šesté desce bojovala proti Milanu Kratochvílovi. Černý získal obětí střelce jasně vyhranou pozici, jenomže vzetím bílého "kamikadze" střelce otočil hodnocení pozice řečí počítačových čísel o více než 10! S figurou navíc pak již naše hráčka dokázala bez problémů zvítězit.

FM Petr Buchníček sehrál na čtyřce proti Slavomíru Sremaňákovi zajímavou partii: bílý prorazil na dámském křídle, zatímco černý vrhnul všechny své síly proti bílému královi. V jeden moment se zdálo, že černý bude úspěšný, Petr však pěknou obětí kvality veškeré útočné choutky svého soupeře zarazil, a jelikož měl za kvalitu tři pěšce, ve vzniknuvší koncovce hráli jednoznačně prim právě bílí pěšáci. Jako poslední dohrával na osmé šachovnici Petr Walek proti Nataše Richterové. Velmi zajímavá partie dospěla do vyrovnané věžové koncovky, ve které se jasně ukázalo, kdo z těchto dvou hráčů více studuje koncovky. Brněnská hráčka věžovku opravdu nevzala za správný konec a Petr toho pěkně využil a v této fázi partie svou soupeřku jednoznačně přehrál, čímž stanovil konečné skóre zápasu na 6:2 pro hostující tým.

Jelikož i páté kolo první ligy bylo nesmírně dramatické (například Polabiny zcela nečekaně porazily v sedmi hráčích brněnský Duras 4,5:3,5!!!), prodrali jsme se opět na vedoucí post soutěže. Respektive dělěný vedoucí post, spolu s námi je totiž druhým vedoucím celkem soutěže Kroměříž, se kterou máme úplně stejné pomocné hodnocení. Třetím týmem, který má na svém kontě 12 bodů (a pouze o půl bodu horší skóre!:)), jsou pak letos velmi nevyzpytatelné Polabiny.

Aktualizováno Pondělí, 13 Leden 2014 12:23  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...