Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa Pivovar Dalešice - ŠK Duras BVK Královo Pole "A" 2,5 : 5,5 aneb tentokrát byl soupeř lepší

ŠK Caissa Pivovar Dalešice - ŠK Duras BVK Královo Pole "A" 2,5 : 5,5 aneb tentokrát byl soupeř lepší

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Poslední prvoligové střetnutí Dalešic v roce 2013 znamenalo těžký souboj s brněnským Durasem, který patří k jedněm z favoritů letošní první ligy východ. A to i přesto, že se mu v úvodních třech kolech nedařilo zcela podle představ. Oba týmy nastoupily téměř v základních sestavách, dal se tudíž očekávat vyrovnaný souboj. Bohužel tentokrát tomu bylo poněkud jinak a už dopředu musím konstatovat. že tento zápas nám příliš nevyšel.

Petr Walek na osmičce rozehrál s Vítem Burešem Sicilskou, která tak trochu záhadně přešla do jakési verze Královské indické. Nějaké to tempo k dobru měl však řekl bych spíše bílý a i zpětně se mi zdá, že náš hráč celou dobu tahal za kratší konec. Bílý všechny hrozby poměrně snadno vykryl a bez problémů si došel pro celý bod. Neděle se nevydařila také WGM Evě Kulované. Bílými postavila na sedmé desnce proti Vladimíru Ševčíkovi poměrně dobrou pozici, ve střední hře však zcela ztratila nit, přišla o kvalitu a bylo de facto po partii. Hosté tak poměrně rychle vedli z výkopu 2:0 a nezdálo se, že bychom někde mohli toto nepříznivé skóre srovnat.

GM Petr Velička čelil na jedničce GM Janu Bernáškovi. Partie skončila více méně korektní remízou, ale za mírně delší konec tahal spíše černý, tedy Bernášek.

IM David Kaňovský na druhé šachovnici překvapil GM Tomáše Poláka odlišným vývinem královského jezdce v pěšcové struktuře Ben-Oni, což vedlo k dobré pozici. Krátce po zahájení jsem tak dokonce odmítl opakování tahů a hrál na výhru. Výhodu jsem si udržoval v podstatě po celou dobu partie (i když to tak chvílemi vůbec nevypadalo), až v časové tísni jsem nepřesností dovolil soupeři vyrovnat. I tento souboj tak skončil nejspíše zaslouženou remízou.

Velmi nadějně stál na třetí desce IM Petr Pisk. Proti IM Neklanu Vyskočilovi získal krásné pěšcové centrum, bohužel svou výhodu někde vypustil a vzniknuvší dámská koncovka záhy přešla do remízové pěšcovky. Opticky stál velmi pěkně rovněž FM Josef Kratochvíl na pětce, který čelil Bronislavu Vymazalovi. Překvapivě však nikde žádnou větší výhodu neměl a za nepříznivého stavu musel trochu zariskovat. Ve vzniknuvší koncovce byl ovšem na výši soupeř a zapsal pro hosty třetí bod, který jiý znamenal jisté vítězství Durasu.

Štěpán Seidl odehrál černými na šesté šachovnici zvláštní partii s Petrem Skácelíkem. Musím se přiznat, že při hádání tahů bych zde byl asi v mínusu, přišlo mi, že oba hráči pojímají danou pozici poněkud "netradičně"...:) Každopádně bílý dosáhl v jeden moment prakticky rozhodující převahy, pak ovšem začal hrát nepřesně a chvilku mohl dokonce zkoušet vyhrávat náš hráč. Věžová koncovka však nemohla skončit jinak, než remízou. Podobně jako v posledním dohrávaném souboji na čtyřce mezi FM Petrem Buchníčkem a Romanem Chytilkem. Náš hráč dle mého skrovného soudu vůbec nestál dobře, a tak i zde můžeme být za remízu spíše rádi.

Jak je z předchozího popisu patrné, soupeři nás tentokrát jasně přehráli. Po zimní části ligové sezóny jsme tudíž na děleném prvním místě a pouze mírně horší skóre nás odsunulo na třetí příčku.

Aktualizováno Středa, 11 Prosinec 2013 09:17  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...