Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články SK Slavia Orlová - ŠK Caissa RHEA Třebíč "A" 4:4 aneb stříbrné medaile pro prvoligovou Třebíč!!

SK Slavia Orlová - ŠK Caissa RHEA Třebíč "A" 4:4 aneb stříbrné medaile pro prvoligovou Třebíč!!

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 8
NejhoršíNejlepší 

Do závěrečného zápasu první ligy jsme vstupovali s jasným cílem: vybojovat na horké orlovské půdě alespoň zápasovou remízu, která nám na řekněme 98 procent zajišťovala druhé místo v tabulce, přeskočit by nás totiž mohl pouze brněnský Duras, který by ovšem musel velmi vysoko porazit zachraňující se Zlín. Do utkání jsme tudíž vstupovali s jasnou taktikou nic nelámat a hrát naprosto v klidu. Pokud by Orlováci chtěli zaútočit na stříbro, museli by riskovat a hrát na výhru.

Úvod zápasu obstaraly dvě remízy na třetí a sedmé šachovnici mezi FM Petrem Buchníčkem a FM Pavlem Zabystrzanem, resp. FM Pavlem Švandou a Václavem Miturou. Jelikož jsme na obou deskách měli černé figury, remízy byly rozhodně fajn. Krátce poté udržel svou partii na první šachovnici rovněž černými pisatel těchto řádků, který celkem bez problémů po hromadných výměnách odremizoval GM Vladimíra Tallu, který měl mimořádně úspěšnou sezónu družstev. Naše čtvrté kameny hájila na pětce WGM Eva Kulovaná proti své reprezentační kolegyni WIM Karolíně Olšarové, a přestože tato partie trvala poměrně dlouho, už po zahájení bylo více méně jasné, že jen těžko může skončit jinak, než dělbou bodu.

Mnohem zajímavější byly naše duely bílými figurami. IM Petr Pisk čelil na druhé desce mladičkému FM Tadeáši Kriebelovi. Zahájení se Petrovi nejpíš úplně nepovedlo, ale v zajímavých zápletkách střední hry se orientoval velmi dobře a přesto, že jeho soupeř odmítl remízu, musel nakonec i přes Petrův špatný čas souhlasit s remízou opakováním tahů, pozice našeho hráče již byla naprosto v pořádku. Špatný čas však sehrál klíčovou roli v partii našeho třetího Petra, to jest Petra Bělohlávka, jenž na šestce čelil Lumíru Mrázkovi. Petr postavil dobrou pozici se zajímavými šancemi na zisk iniciativy, bohužel právě v důsledku špatné časové spotřeby zahrál příliš měkce a dovolil soupeři vyměnit dámy a přejít do přivyhrané koncovky. Tu černý celkem snadno dotáhl k vítězství, což pro nás znamenalo nepříjemný stav 2,5:3,5.

Naštěstí obě zbývající partie jsme hráli na výhru. FM Jaromír Bednář zasedl proti Rostislavu Kubošovi a v typové pozici izolovaného pěšce ho začal postupně přehrávat. Kritickou fází partie byla časová tíseň, ve které náš hráč sice získal dámu za věž a lehkou figuru, pak však nepokračoval úplně přesně a domácí hráč měl zajímavé možnosti vedoucí pravděpodobně k udržení remízy. Hrubou chybou však partii dost předčasně ukončil, za což jsme pochopitelně byli rádi. Stav byl opět vyrovnaný a dohrával již pouze Jan Tesař se na osmé šachovnici s Markem Kawulokem. Honza si hned v zahájeníi postupem d4-d5 vytvořil prostorovou převahu, kolem které se točil celý další průběh partie. Bílý velmi pěkně rozehrál své figury na celé šachovnici a získal perspektivní pozici, ve které se soupeř musel pouze bránit a čekat, ze které strany přijde rozhodující úder. Honza poměrně dlouho vyčkával s prolomením černé rádoby pevnosti, odhodlal se k tomu až po časové kontrole, když obětoval kvalitu za silné a především volné pěšce v centru. Právě v tu chvíli však po soupeřově hrubici dohrál Jarda Bednář, a tak kapitán rozhodl neriskovat a dát zbývajcí souboj za remízu, znamenající konečný výsledek 4:4.

Celkem vtipně jsme si jedinou zápasovou remízu v sezóně ponechali na poslední kolo, ve kterém právě nerozhodný výsledek znamenal krásné 2. místo pro třebíčské áčko v 1. lize 2012/2013! V druhé polovině soutěže jsme jasně dokázali, že máme kompaktní a sehraný tým, který se dokáže vzájemně podržet a když se někomu zápas nevydaří, ostatní to tak říkajíc vezmou za něj. V úvodní prvoligové sezóně je toto umístění troufám si říct velmi úspěšné a v sezóně následující z nás jistě budou mít všichni soupeři značný respekt.

KONEČNÉ POŘADÍ 1. LIGY - VÝCHOD 2012/2013

První, druhou a čtvrtou šachovnici tvořili IM David Kaňovský, IM Petr Pisk a FM Jaromír Bednář. Po remíze na třetí šachovnici mohl FM Petr Buchníček pořídit pár fotek ze zápasu.

Souboj dvou českých reprezentantek WGM Evy Kulované a WIM Karolíny Olšarové skončil korektní remízou.

Celkový pohled na zápas proti Orlové.

Aktualizováno Pondělí, 22 Duben 2013 13:08  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...