Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Tatran Litovel "B" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "A" 3,5 - 4,5 aneb když se táhne za jeden provaz!

Tatran Litovel "B" - ŠK Caissa RHEA Třebíč "A" 3,5 - 4,5 aneb když se táhne za jeden provaz!

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

V neděli 27. ledna zavítalo třebíčské áčko na horkou půdu extraligové Litovle. Po výhře v předchozím kole jsme se i tentokrát chtěli vytáhnout, a proto jsme do hanáckého města podruhé v sezóně vyjeli s prvními třemi hráči soupisky. I Litovel ovšem vzala tento zápas velmi prestižně a rovněž podruhé v sezóně nastoupila dokonce s prvními pěti hráči své soupisky. Pohled na vzájemné sestavy tak signalizoval velmi vyrovnané utkání, což průběh zápasu naprosto potvrdil.

Jako první dohrál pisatel těchto řádků, bohužel z bodového zisku se radovat nemohl. Svému spoluhráči z extraligového Grygova, polskému IM Kamilu Stachowiakovi, jsem spadl do varianty doslova jako hruška ze stromu, a tak zatímco já měl po dvaceti tazích na hodinách 0:50, můj soupeř 1:35! Navíc jsme se dostali do pozice, kterou jsem na rozdíl od Kamila vůbec neznal. Měl jsem sice figuru navíc (za pěšce), ale černý za ni měl velmi silné spojené volné pěšce a já problém s dokončením vývinu. Ve 22. tahu jsem si špatně vybral ze dvou ústupů bílé dámy a pozice šla poměrně rychle "do kytek". V pozici na diagramu níže

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Kaňovský-Stachowiak 

by bílý stál dobře, pokud by ovšem černému nevycházela pěkná taktika (což je ovšem naprosto logické: zatímco černému všechny figury ideálně hrají, bílá armáda se ležící spící krčí v koutku šachovnice). Následovalo 27...Vd2+! 28.Kxd2 Dxb2+ a přesto, že černý má nyní věž a figuru míň, naprosto holý bílý král zcela postrádá ochranu a bílý musí odevzdat dámu. Ještě nejlepší je 29.Ke1, neboť po 29.Kd1 Jc3+ 30.Dxc3 (30.Ke1 vede k pěknému matu po 30...f2+ 31.Dxf2 Dc1#) 30...Dxc3 by bílý prakticky neměl jak zabránit matu na d2, např. 31.h3 e3 32.Vh2 Da1+ 33.Kc2 Dxa2+ atd. I zde ovšem vychází 29...f2+ a bílý musí hrát 30.Kd1 (30.Dxf2 opět vede k matu po 30...Dc1+ 31.Ke2 Jc3#) 30...Jc3+ 31.Dxc3 Dxc3 32.Jg3

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Kaňovský-Stachowiak 

Bílému tak za dámu zůstaly věž a dvě figury, což je materiálně většinou víc než dost. Tady je však mnohem podstatnější téměř absolutní pasivita bílých figur a nadále nesmírně slabý bílý král. Říkal jsem si, že kdybych se králem nějak dostal na královské křídlo, dalo by se ještě bojovat. Kamil však i nadále pokračoval naprosto přesně a po 32...Db2! s hrozbou e3 a matu na d2 již bílý nezabrání dalším materiálním ztrátám.

Stav zápasu srovnal na osmičce hrající Honza Tesař, který velmi pěkně a zcela jednoznačně přehrál Krejčího seniora. FM Petr Buchníček dle vlastních slov nabídl v horší pozici remízu, kterou Vladimír Bělunek poněkud překvapivě přijal. Průběžný výsledek 1,5:1,5 pak vydržel až do časových tísní.

V těch se jako první rozhodl napínavý duel na první šachovnici mezi velmistry Honzou Krejčím juniorem a Petrem Veličkou. Také zde byl litovelský hráč teoreticky velmi dobře připraven a téměř celé zahájení v podstatě odblical. Chvíli měl náš hráč dokonce o věž navíc, ale bílý měl silný tlak a neustále vytvářel hrozby černé armádě. Na půlminutě Petr obětoval nekorektně věž, ovšem i bez této oběti se domnívám, že černá pozice již byla špatná. Podruhé jsme tak museli dotahovat, což se znovu podařilo, a to zásluhou naší velmistryně Evy Kulované. Její soupeř Ladislav Vaněk obětoval ve střední hře figuru za dva až tři pěšce, kteří se měli rozeběhnout do dámy. Eva se však ničeho nezalekla a pěkným způsobem dokázala, že figury jsou ve střední hře důležitější. Krátce po této partii přijal vzhledem ke zbývajícím dvěma soubojům remízu náš kapitán IM Petr Pisk, což znamenalo průběžný stav 3:3.

Poslední dvě partie se dohrávaly po časových tísních a v obou byly k vidění věžové koncovky. Zatímco Josef Kratochvíl měl čisté dva pěšce navíc a prakticky absolutní jistotu výhry, Jiří Škaroupka bojoval o remízu. Díky aktivnímu přístupu k pozici se mu skutečně podařilo udržet nerozhodný výsledek, a tak borcem na konec byl tentokrát náš benjamínek. Přestože nás Pepa dlouho napínal, podařilo se mu jednoho ze svých volných pěšců dotáhnout skoro až do dámy, a zajistil tak našemu mančaftu velmi důležité tři body za nejtěsnější vítězství 4,5:3,5.

Po zápase jsem s nadsázkou prohlásil, že já a Petr Velička jsme úmyslně prohráli, abychom konečně nechali vyniknout naše zadní šachovnice...:) Ale tak to samozřejmě nebylo, ani jednomu v neděli partie prostě a jednoduše nevyšla podle představ, to se občas stává. Důležité však je, že jsme opět zabrali jako tým a výpadek předních šachovnic dokázal tentokrát pro změnu skvěle kompenzovat náš "zadek", který vybojoval vynikajících 3,5/4! I druhý zápas roku 2013 jsme tak myslím zvládli na jedničku a pevně věřím, že v nastaveném trendu budeme pokračovat i za 14 dní proti Zlínu. Přijďte nám fandit!

GM Petr Velička a IM David Kaňovský si tentokrát vybrali slabší chvilku, zbytek týmu však jejich výpadek dokázal plně kompenzovat.

Aktualizováno Úterý, 29 Leden 2013 09:42  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...