Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Stříbrná medaile z MČR v bleskovém šachu

Stříbrná medaile z MČR v bleskovém šachu

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

V tradičním předvánočním termínu, v So 15.12., se v tradičních prostorách, v Kongresovém sále Masarykovy koleje ČVUT v Praze-Dejvicích, konalo MČR v bleskovém šachu. Rozdělovaly se celkem 3 sady medailí - v kategoriích mužů, žen a mládeže. Zásluhou WGM Evy Kulované putuje stříbrná medaile z přeboru žen do Třebíče.

Eva od počátku 13-kolového základního turnaje sledovala jediný cíl - postup mezi finálovou čtyřku. Takticky bez většího boje remizovala s nejbližšími konkurentkami a až na klopýtnutí hned ve 2. kole se jí dařilo ostatní soupeřky porážet. Tato mazácká taktika jí málem nevyšla, když v předposledním kole, zcela jistě neplánovaně Smile, prohrála s WIM Medunovou, postup do finálové části turnaje však dokázala uhlídat.

WGM Eva Kulovaná, Praha - 15.12.2012

V semifinále Eva prošla poměrně hladce přes mladší ze sester Olšarových Karolínu, aby ve finále narazila na její starší sestru Terezu. Tu se jí v 1. finálové partii podařilo bílými přehrát a byla tak krůček od celkového triumfu. V odvetné partii se však dostala pod tlak a zkušené soupeřce, mimochodem obhajující loňské prvenství, se podařilo vynutit si prodloužení. Zatímco celý turnaj probíhal v rytmu 3 min. na partii + 2 s. za provedený tah, armagedon se hrál bez přídavku tempem bílá 5 min. a povinnost zvítězit, černá 4 min. na partii. Eva jako lépe umístěná v základní části turnaje měla právo volby barev a rozhodla se pro bílé. V nadějně vypadající pozici však hrubě podcenila taktické možnosti soupeřky a po očividné oběti věže, která mohla přijít již o tah dříve, než se v partii stalo, zakončila její soupeřka partii matovým útokem a odsunula tak naši zástupkyni na stříbrnou pozici.

I to je však nutno považovat za úspěch, a proto Evě gratulujeme za výbornou reprezentaci našeho klubu!

Medailistky MČR v bleskovém šachu žen 2012

Ostatním našim zástupcům se už tolik nedařilo a skončili na místech zhruba odpovídajících jejich startovním pozicím v 52-členném pelotonu hlavního turnaje, konkrétně FM Petr Buchníček se 6 b. ze 13 partií na 36. místě, FM Josef Kratochvíl s 5 b. na místě 41.

Aktualizováno Středa, 19 Prosinec 2012 14:24  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...