Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Karviná A - ŠK Caissa RHEA Třebíč A 5:3 aneb dlouhý výlet na východ Slezska bez bodového zisku

ŠK Karviná A - ŠK Caissa RHEA Třebíč A 5:3 aneb dlouhý výlet na východ Slezska bez bodového zisku

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Čtvrté kolo první ligy znamenalo pro třebíčské áčko zatím nejdelší výlet letošní seźony, a to až do vzdálené Karviné. Do slezského města, které je co se týče počtu obyvatel skoro dvakrát větší než Třebíč, jsme vyrazili už v sobotu, abychom se v klidu vyspali na těžký zápas. Ubytování v místním hotelu Darkov bylo velmi příjemné a večer před zápasem jsme všichni poseděli v tamější restauraci, probrali zápasovou taktiku a optimálně se naladili na nedělní partie.

Karviná má silný tým, který aspiruje na nejvyšší prvoligové příčky. Také proti nám nastoupil v téměř nejsilnější sestavě, z domácích hráčů vynechal pouze Ernest Gibiec, kterému se zatím příliš nedařilo. Z hlediska čísel měl být zápas velmi vyrovnaný, což se prakticky potvrdilo.

První změnu ve skóre zaznamenal Pavel Švanda hrající na sedmé šachovnici proti Josefu Lysovi. Pavlovi se černými partie bohužel vůbec nepovedla a jeho karvinský soupeř tak zapsal bod do tabulky poměrně bez problémů. Nepříznivý stav vyrovnal na trojce hrající FM Petr Buchníček, který měl za soupeře nepříjemného FM Vojtěcha Zwardoně. Vojta je typický šejdíř, který vyhledává nepřehledné, někdy až kavárenské pozice. Umí je však svkělé hrát, což dokazuje i to, že se během posledních dvou let vyhoupl o více než 150 ratingových bodů nahoru. Náš zástupce kapitána se však ničeho nezalekl, na typický Vojtův úder g4 reagoval protiútokem na bílého krále a po divokých zápletkách zvítězil ve věžové koncovce. Petr je zatím velkou oporou prvoligového družstva, ze čtyř odehraných partií má se silnými soupeři vynikajících 3,5 bodu! První remíza zápasu byla zapsána na čtvrté desce, kde FM Jaromír Bednář přijal nabídku remízy od IM Petra Polocha. Jarda si po partii přijetí remízy trochu vyčítal, ale mně se jeho pozice už delší dobu vůbec nelíbila a v této partii myslím můžeme být rádi, že IM Poloch měl málo času, a tak raději nabídl smír.

Pěknou pozici získal na dvojce IM Petr Pisk proti IM Pavlu Šimáčkovi. Bohužel klasická varianta dámského gambitu je černými sice pasivní, ale na druhou stranu velmi pevné zahájení a náš kapitán soupeřův beton bohužel nedokázal prorazit. Remízou skončil rovněž souboj na osmé šachovnici mezi Jiřím Škaroupkou a Lubomírem Zimniokem. Zde však s remízou rozhodně nemůžeme být spokojeni, Jirka totiž svého soupeře jednoznačně přehrál, bohužel v okamžiku, kdy měl sklízet plody své práce, začal hrát příliš měkce a dovolil soupeři vyklouznout díky pěkné poziční oběti kvality.

Za vyrovnaného stavu 2,5:2,5 se dohrávaly poslední tři partie, pikantní bylo, že ve všech třech byly na šachovnici k vidění věžové koncovky. Úsměv na rtech však mohli mít pouze domácí, my jsme naopak začínali tušit, že ani z Karviné si žádné body neodvezeme...

Já jsem na první šachovnici černými celkem pohodlně vyrovnal a po celou dobu držel přibližnou rovnováhu, ovšem v časové tísni můj soupeř IM Marian Jurčík trochu zpanikařil a zbytečně obětoval pěšce. Toho sice vzápětí dobral zpět, dovolil mi však získat věžovou koncovku s určitými šancemi na zisk celého bodu díky aktivnějším figurám a lepší pěšcové struktuře. Bohužel na šachovnici už bylo málo pěšců, a tak měl soupeř dost možností, jak například odevzdat tři pěšce za dva a přejít do teoretické remízy. Proto jsem sám zkusil obětovat dva pěšce za jednoho a svým posledním hrdinou mazat do dámy. Dokonce se mi díky tomu podařilo získat věž, ale soupeř mezitím aktivizoval krále a nebylo jak zastavit bílého b-pěšce, než odevzdat za něj vlastní věž s kompletním vyčištěním šachovnice. Tím naše naděje zcela pohasly, když zbývající partie byly jedna jasně prohraná a druhá silně připrohraná.

FM Josef Kratochvíl měl na šesté šachovnici za soupeře FM Jaroslava Olšara, českého reprezentanta zrakově postižených šachistů. Pepa získal ve střední hře bílými ze Skotské příjemnou pozici, bohužel se až příliš rychle jal útočit na soupeřovu slabinu na h7 a černý našel pěknou cestu, jak se ubránit. Náš hráč se i nadále pokoušel předkládat svému sokovi problémy k řešení, je však třeba říct, že FM Olšar hrál v neděli velmi nápaditě a dobře a když Pepa udělal ve věžovce poslední chybu, nedal mu karvinský hráč již žádnou šanci na záchranu. Rovněž WGM Eva Kulovaná získala pro změnu černými na pětce proti FM Jaroslavu Sobkovi bezproblémovou pozici, bohužel ve střední hře nepokračovala ideálně a soupeři se podařilo prorazit v centru a získat díky tomu důležitého černého d-pěšce. Ve věžové koncovce pak našel silný průlom d5!, po kterém již zřejmě nebylo možné partii zachránit, a tak i zde jsme nakonec odešli s nepořízenou.

Přestože jsem osobně nebyl přítomen na předchozích dvou zápasech, tak mám pocit, že i do třetice to bylo tak trochu jako přes kopírák. Nadějně rozehraný zápas jsme bohužel sami pokazili tím, že ze tří dobře rozehraných partií (Eva, Pepa a Jirka) jsme získali pouze půl bodu, to je opravdu hodně málo. Zadní šachovnice, na kterých jsme měli teoreticky tlačit na pilu, vybojovali jedinou remízu, což prostě nemůže vyvážit ani velmi solidní výkon předních desek.

Po čtyřech kolech se tak nacházíme na nelichotivém desátém místě. Všechny čtyři zápasy však jasně dokázaly, že do první ligy patříme a teoreticky můžeme porazit kohokoliv. Přes Vánoce by se tak celý tým měl pokusit zapracovat na tom, aby se tuto teorii začalo dařit proměňovat také v praxi. Já osobně jsem přesvědčen o tom, že po Novém roce všem soupeřům pořádně zatopíme a prokážeme naši šachovou sílu i kolektivní duch třebíčského mančaftu!

FM Petr Buchníček porazil FM Vojtěcha Zwardoně.

IM Petr Pisk v popartiové analýze s IM Pavlem Šimáčkem.

FM Josef Kratochvíl bohužel nestačil na FM Jaroslava Olšara.

Aktualizováno Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 12:33  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...