Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Prvoligové klání započalo aneb první tři body doma

Prvoligové klání započalo aneb první tři body doma

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

V neděli 21. října třebíčské áčko po mnoha letech opět zasedlo k zápasu první ligy, kam se v loňské sezóně probojovalo. Na úvod nové sezóny nás čekala nebezpečná štika z Kroměříže. Dle soupisek obou družstev jsme možná byli mírnými favority, spíše se však očekával vyrovnaný zápas.

Jako první dohrál kapitán družstva IM Petr Pisk, který ještě v zahájení akceptoval remízu, a mohl se tak soustředit na koučování zápasu. Průběžný stav 1:1 upravili na první šachovnici velmistři Petr Velička a Robert Cvek, jejichž souboj skončil korektní remízou. Misky vah měla na naši stranu naklonit moje maličkost. V jedné z klidnějších variant dračí sicilské jsem FM Karla Malinovského krásně přehrál, bohužel v okamžiku, kdy už stačilo posbírat plody poctivé práce, jsem vytvořil ukázkový metodický materiál na téma „partie je vyhraná až v okamžiku, kdy je podepsaný partiář“ (paradoxně jsem si právě toto pár tahů před kritickou pozicí v duchu dokonce říkal!).

V pozici na diagramu výše jsem se ještě správně zamyslel a našel nejjistější cestu k výhře: 29...Vcf4! Všechny černé figury se nyní zapojí do útoku na bílého krále. (Dalo se ještě vložit 29...Vxa4!?, ale to není podstatné). 30.Vd8+ Kg7 31.g5 Kupříkladu po 31.Sg3 by přišel pěkný mat po 31...Dxf3+ 32.Kg1 Df1+! 33.Vxf1 Vxf1+ 34.Dxf1 Vxf1 mat. 31...Dxf3+ 32.Dxf3 Vxf3 Tady jsem v propočtu viděl, že bílému hrozí mat na f1 a také vidličky na c2 spolu se ziskem střelce na e1 po šachu na f1. 33.h4

A nyní to přišlo! S přibližně 40 minutami (!!!) na hodinách jsem se téměř nezamyslel a pokračoval ve variantě, kterou jsem propočítal při 29...Vcf4. Prostě jsem si řekl, že je jedno, jestli nejdřív dám šach, nebo vezmu na c2... 33...Vf1+?? 34.Kh2 Jak to tak ovšem často bývá, takovéto věci nebývají „jedno“. Až nyní jsem si uvědomil, že po 34...Jxc2 přijde kontrahák 35.Sg3! a černý najednou vzhledem k hrozícímu Sxe5 nic nezíská! Polilo mě horko a začal jsem si v duchu neuvěřitelně nadávat. Což se ještě zdvojnásobilo, když jsem si doslova s hrůzou uvědomil, že jsem po 33.h4 mohl dát triviální dvojtahový mat po Vh3 a Vf1!!! Nevidět něco takového na mojí úrovni je opravdu hodně ostudné... V takovýto moment je úplně nejhorší, že člověk totálně ztratí nit partie. Což se přesně stalo i mně. Zbytek časové tísně (což znamená spíše soupeřovy časové tísně!) už prostě mozek odmítal pracovat a přestože ještě i po 34.Kh2 stojí černý o dost lépe, zahrál jsem následující tahy tak špatně, že po skončení časové tísně měl bílý remízu v kapse, a dokonce jsem za remízu mohl být rád spíše já... Svou premiéru za třebíčský mančaft jsem mohl okořenit krásně sehranou partií, ale opět jsem prokázal, že v poslední době to prostě nejsem já a dělám v partiích neuvěřitelné kixy. Naštěstí jsem po časové tísni zjistil, že mezitím zvítězili WGM Eva Kulovaná a FM Petr Buchníček, který svého soupeře doslova „ukoňoval“, a vedeme tudíž 3,5:1,5. Přičemž zbývající tři partie vypadaly minimálně na 1,5 bodu. Alespoň jsem tedy byl rád, že můj hloupě ztracený půlbod nebude mít vliv na celkový výsledek zápasu.

Ještě než přejdu k závěrečné části utkání, podívejme se na pěknou Evinu výhru.

Již po šestnácti tazích získala ozdoba našeho družstva výrazně lepší pozici díky značné prostorové převaze. Eva pokračovala 17.Vb1 s jasným úmyslem udělat b4. Černý se pokusil tento výpad pokrýt tahem 17...Ja6, ovšem stalo se... 18.b4! Ustupovat příliš nemá cenu, černý by se postupně udusil ve vlastní šťávě. Stalo se tedy 18...Jxb4, ovšem po 19.Jd1 černý musí zahrát 19...Sxd4. Potíž je v tom, že po 19...Jc6 20.Jxc6 Dxd2 má bílá mezišach 21.Jxe7+, a přestože černý získá figuru zpět po 21...Kh8 22.Sxd2 Vfe8, po dalším 23.Jxg6+ hxg6 24.Ve1 má bílá čistého pěšce navíc. Pravdou však je, že tady by černý ještě mohl na rozdíl od partie ještě poměrně dlouho bojovat. 20.Sxd4 Jc6 21.Sc3 Dc5+ 22.Je3 Jcd8 23.Sd4 Dc8 24.Sa1

Takto černému sice zůstal pěšec navíc, co je však mnohem důležitější, přišel o svého domovníka a černá pole v černém táboře jsou nyní holá jako dětská prdelka. Myšlenkou posledního tahu bílé je samozřejmě vytvořit na diagonále a1-h8 smrtící baterii D+S. 24...e5 Zoufalství, ale nic lepšího uz černý neměl. 25.dxe6 Jxe6 Nyní černý sice pokryl pole g7 i h8, rozhodne však pro změnu bílý jezdec. 26.Jd5 Dc5+ 27.Kh1 a černý se vzdal, rozhodující šachy na e7, resp. f6 nelze rozumně pokrýt.

Za Kroměříž pak sice korigoval stav zápasu Martin Beil, který porazil naši osmičku Romana Bradáče, zbývající dvě koncovky však na jeden bod rozhodně stačily, přestože se kapitán Petr Pisk chvilku začínal bát o vítězství v zápase. Petr Bělohlávek získal koncovku s několika pěšci za krátkohoného jezdce a stál určitě lépe. Pak však nepokračoval přesně a jednoho pěšce musel odevzdat. Přesto to na remízu stačilo, posledního pěšce bílý určitě nemohl dlouhodobě udržet. Nejdelší partii sehrál Pavel Švanda, který získal převahu až v koncovce díky vzdálenému volnému a-pěšci. Toho zkušeně uplatnil k výhře, když za něj černý musel odevzdat jezdce.

Konečně vítězství 5:3 myslím odpovídá průběhu zápasu, který jsme prakticky celou dobu měli pod kontrolou. Dobrý impulz pro další prvoligové bitvy, na které se já osobně moc těším. A pevně věřím, že případně další maty si už opravdu nenechám ujít...:)

Partie naleznete na ChessTalkeru a níže si můžete prohlédnout pár fotek z úvodního zápasu.

Na úvodních dvou šachovnicích zahajují sicilské souboje.

FM Petr Buchníček a IM Petr Pisk - dva šéfové našeho prvoligového mančaftu.

Celkový pohled na souboj s Kroměříží.

Pátá až sedmá šachovnice přinesly družstvu v úvodním zápase 2,5 bodu.

Aktualizováno Úterý, 23 Říjen 2012 22:08  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...