Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Panda Rychnov – ŠK Caissa COLAIR Třebíč „B“ 6,5 : 1,5 aneb Dalekáť cesta má! Marné volání!

Panda Rychnov – ŠK Caissa COLAIR Třebíč „B“ 6,5 : 1,5 aneb Dalekáť cesta má! Marné volání!

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 9
NejhoršíNejlepší 

O daleké cestě do Rychnova a našem marném volání po záchraně v II. lize „D“ nemusí skutečně nikdo pochybovat, byť Máchovy verše, vypůjčené z nejslavnější české romantické básně do nadpisu článku, vyjadřují ve skutečnosti touhu po svobodě a odvrácení se od starého konvencemi sešněrovaného světa (to také ovšem není od věci:-)). O současné situaci třebíčského „Béčka“ ale tyto věty zvolací vypovídají dostatečně jasně i bez nějaké hlubší interpretace:-). Domácí nominovali velmi silnou sestavu a nedali nám vůbec žádnou šanci.

Výsledky partií

Snad proto mohl napsat rychnovský kapitán, že jsme přijeli ve „ve velmi spráskané sestavě, poměrně odevzdaní“ - je to zřejmě neméně nadaný básník co český největší romantik všech dob :-) - byť spráskaný jsem byl po otcových šedesátinách pouze já a nastoupil jsem jen proto, že nikdo z dalších kmenových hráčů nebyl ochoten vypomoci (je to příliš vzdálené místo, tak proč si kazit neděli, že). Komu by se s sebou ještě navíc chtělo vozit vlastní přezůvky, bez nichž není možno vstoupit do hrací místnosti. Domácí sice mají za tímto účelem na místě k dispozici několik bačkor, ale připusťme, že hygieničtější by zcela jistě byly návleky:-).

Souboj Zeberski - Kantorík

Nemyslím si rovněž, že bychom byli odevzdaní:-). Všichni nastoupivší dělali, co mohli, střetli se však s mnohem silnějšími soupeři. Hrál ten, kdo měl chuť (komu by se hlavně chtělo asolvovat takovou nehoráznou štreku), a i to je třeba ocenit. Za zmínku každopádně stojí vítězství Mariána Kantoríka, který strategicky úplně přehrál zatím velmi úspěšného Jakuba Zeberského, a taktéž remíza Jiřího Škaroupky, jenž se utkal černými s ratingově bohatším Zbyňkem Ringelem. Dělby bodů mohl docílit i Roman Bradáč, avšak vzhledem k vývoji utkání pokračoval ve hře, až nakonec splakal nad výdělkem, a to i kvůli mé partii, která se od počátku nevyvíjela příliš dobře, neboť jsem si v drakovi popletl varianty, což se po zásluze trestá smrtí:-). Protože nemám k dispozici žádné zápisy partií, nemohu říci ani nic určitého o duelech, které sehráli Martin Lednický (měl po dlouhou dobu pěšce více), Jarda Huňáček a Standa Mezlík. Svůj výtvor mi poslal ale František Svoboda, podívejme se tedy alespoň na několik interesantních okamžiků ze zahájení.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Svoboda – Daniel po 7. tahu černého 

Zde bylo správné 8. e5 se ziskem prostoru namísto „měkkého“ 8. Se2.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Svoboda – Daniel po 10. tahu černého 

Rovněž zde mohl bílý získat velkou výhodu po 11. Vad1. Pozice černého by byla velmi obtížná. Ale:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Svoboda – Daniel po 11. tahu černého 

I tady mohl František dosíci převahy po 12. dxe5 dxe5 13. Sc5, tah 12. Jg4 výhodu vypouští. Duel poté vyústil v koncovku, kde měl bílý pěšce víc, avšak zdvojeného na sloupci „e“, černý pak disponoval dvojicí střelců proti jezdci a střelci (na každé straně ještě byly oba páry věží), a to mu zcela stačilo k rovné hře. František se poté bohužel dopustil jednoho rozhodujícího pochybení a osud partie byl zpečetěn.

Pohled na 8. - 6. šachovnici

Pohodlí si udělal Roman Bradáč:-)

Souboje legionářů (Siembab chybí)

Závěrem lze říci, jak bylo lze vyčíst i z některých webů, že jsme s osudem smířeni a zbytek utkání dohrajeme logicky v úsporném režimu. Klukům ze Slovenska a dalším „písmenům“:-) bych chtěl co nejsrdečněji poděkovat, že se za nás rvali takovým způsobem, povětšinou příkladněji než řada kmenových. Třeba to vyjde někdy příště pod jiným kapitánem a zodpovědnějšími ... ale … trochu nadhledu je třeba:-).

Neradostná bilance

Aktualizováno Čtvrtek, 08 Březen 2012 06:26  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...