Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články 2222 ŠK Polabiny "C" - ŠK Caissa COLAIR Třebíč "B" 7,5 : 0,5 aneb sedm statečných dostalo výprask

2222 ŠK Polabiny "C" - ŠK Caissa COLAIR Třebíč "B" 7,5 : 0,5 aneb sedm statečných dostalo výprask

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Neděle jako začarovaná. Po náročném maturitním plesu naší školy se mi opravdu nechtělo tak brzy vstávat:-), proto jsem dávno předtím zvažoval, že se utkání nezúčastním, nakonec se ale ukázalo, že bychom v takovém případě nastoupili v šesti.  O čtvrt na osm ráno mi totiž volal Mirek Zachariáš, kterého trápily zdravotní potíže znemožňující mu cestu do Pardubic. Shodou okolností nebyl k dispozici už žádný kmenový hráč. Mirek Michálek vezl na výstavu svého psa, František Svoboda měl naplánovanou jinou akci a Miloš Milostný, sedící ve vlaku do Třebíče, odmítl nastoupit s odůvodněním, že II. ligu hrát nechce a rovněž on měl připraven zcela jiný program. Stejně bychom na něho nemohli do půl deváté čekat. Tondu Čížka pak svazovaly bolesti zad a k účasti v utkání jej nepřesvědčila ani naše znojemská posila Jirka Škaroupka, jenž přivezl i svého kolegu Libora Dvořáka. Do Pardubic tedy cestovalo jen sedm statečných.

Výsledek utkání

Bohužel dobro tentokrát, jako ve filmu, nezvítězilo:-), což plyne i z obrázku výše. Je ovšem nutno dodat, že nás soupeři na každé šachovnici  přehráli. Jedinou výjimku představuje Roman Bradáč, který držel černými s Lubomírem Šilarem lepší pozici, ale koncovku nestejných střelců vyhrát nešlo. Tím ale nechci říci, že bychom patřičně nebojovali.

Pohled na 2. a 1. šachovnici

Jirka Škaroupka obětoval v Grunfeldce pěšce za iniciativu, ale jen přesnou a důraznou hrou mohl prokázat oprávněnost svého počínání. Petr Čižínský je však zkušený hráč, odrazil všechny hrozby bílého a uplatnil materiální převahu.

Premiéra Libora Dvořáka

Bílé figury nezužitkoval ani Standa Mezlík, který podlehl Janu Černému v pěšcové koncovce a ani Libor Dvořák, jenž prohrál koncovku střelce proti jezdci, když měl již o pěšce méně. Škoda je partie Jardy Huňáčka, který měl slibnou šanci skórovat, udělal bohužel rozhodující chybu v časové tísni.

Jarda Huňáček měl k bodu blízko

Dlouho se držel Olda Sedláček, jenž proti Michalu Novotnému vyrukoval s Caro-Kannem, obětoval pěšce za iniciativu, avšak nakonec to s aktivitou přehnal a z celého bodu se radoval soupeř. Ze své partie ukáži jen několik diagramů, které  dotvářejí atmosféru celého zápasu, jenž měl místy nádech antické tragédie.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Partie Půlpán - Ciešlak po 15. tahu černého 

Pozice vznikla z dračí varianty a je pro černého vcelku příznivá.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Půlpán - Ciešlak po 20. tahu bílého 

Namísto nástupu b5, a5, což nakonec umožnilo bílému vytvoření volného pěšce, bylo přesnější 20. - f5 s rovnou pozicí. Ani tak se ale nedělo nic hrozného. O volňáska bílý, kterému se mezitím podařilo vyměnit střelce za jezdce a znehodnotit pěšcovou strukturu černého, stejně přišel.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Půlpán - Ciešlak po 41. tahu černého 

Po ústupu bílé věže následovalo 42. - Kd7 a následně odebrání pěšce b5 se šachem. Jistě souhlasíte, že by černý neměl rozhodně prohrát:-).

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Půlpán - Ciešlak po 46. tahu bílého 

K remíze vede jednoduché 46. - e5, avšak tento tah jsem udělal až v nejméně vhodnou chvíli. 46. - Vd2? 47. g4 e5?? 48. fxe5+ Ke6 49. Vxh7 Ve2+ 50. Kf4.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Půlpán - Ciešlak po 50. tahu bílého 

Nelze samozřejmě dobrat na e5 pro Vxe7+. Bílý posléze vyhrál.

Nakonec tedy strašlivý debakl, který se, doufejme, již nebude opakovat. Nechutnalo nám po něm ani pivo na Lihovaru:-).

Aktualizováno Středa, 11 Leden 2012 18:55  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...