Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články ŠK Caissa RHEA Třebíč A - Lokomotiva Brno A 6,5 : 1,5 aneb za všechno můžou šachy

ŠK Caissa RHEA Třebíč A - Lokomotiva Brno A 6,5 : 1,5 aneb za všechno můžou šachy

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

Pomyslným šachovnicovým praporkem byl odmáván další ročník 2. ligy D, ve které má první tým Caissy, se staronovým sponzorem RHEA v názvu, jediný cíl - postup do 1. ligy. Již tak silná sestava byla po loňských neúspěšných dostizích s Polabinami B ještě posílena o Vojtu Pláta, a tak každé menší zaváhání může být posuzováno jako neúspěch. Hlavní je však konečný cíl a ten je nyní ještě hodně daleko. Vysoké vítězství na úvod proto nijak nepřekvapilo, soupeř navíc přijel v dosti kombinované sestavě s více mladíky v týmu.

Ranní sraz v 7.50 u Tesca zdůvodňoval náš řidič Petr Buchníček nabráním Milana Smištíka ve Střelicích v 8.15, kde už zažil leccos, počínaje jeho hledáním po celé obci a konče například nedokončenou inventurou. Dále vyzvednutí ořechů u Petrovy babičky (což bylo víceméně po cestě) a možná objížďka při cestě směr Třebíč. Časová realita byla však až nečekaně příznivá. U Tesca se setkávám s Petrem Bělohlávkem, který byl díky dopravě z Kanic v Brně už v 7.00, a tak si krátil čas u počítače ve Vaňkovce. Poté autem přijíždí Petr a po 10-minutovém zpoždění i Vojta Plát, který přijel ze svého domovského Prostějova, který Jaromír Veselý na webu Lokomotivy nesprávně interpretuje za severní Moravu:-). Kromě jiného si pak ještě dovolím poopravit počet zmíněných zápasových třebíčských odchovanců z 3 na celkových 5 (Tesař, Buchníček, Bělohlávek, Kulovaná,  Veselý).

Vojta Plát

Vojta Plát

Po očku sledujeme i nedaleko stojící brněnské soupeře a vidíme tam nějak příliš mnoho mladých dorostenců, čímž je sice znehodnocena příprava některých z nás, na druhé straně přece jen s vidinou o něco snadnější práce.

Vyrážíme tedy v 8.05 směr Střelice, kde už čeká Milan. Je opět plný historek, nejdříve ho však musíme zavézt do "jeho" hospody, kde si nechal cigarety a kde nabírá ještě plechovku coca coly. Při nasednutí do auta konstatuje, že za všechno špatné co se mu v životě stalo, můžou šachy. Tedy jakési cherchez la échecs. Začíná historkou z let dorosteneckých, kde se při cestě na MČR do 16 let vzepřel dospělým a jel samostatně vlakem, maje v sobě uchovaný zážitek z předchozí riskantní jízdy autem jednoho z nich. Vyprávění pak končí historkou z nedaleké současnosti, a to ranním probuzením ve "své" hospodě (kde dodnes pracuje) s ubrusem na hlavě a vidinou hádejte čeho - ano tušíte správně - již za pár hodin začínajícího šachového zápasu:-). Je to tedy jasné - za všechno můžou šachy!

Do Třebíče k hotelu Atom přijíždíme nakonec již v 9.15, neb vyzvednutí ořechů proběhlo bez problémů a objížďka naštěstí nebyla, jak již v autě po předchozích zkušenostech sděloval náš webmaster Petr Bělohlávek. Kluci jdou ještě něco nakoupit do obchodu, Petr jede  domů za rodiči a já jdu připravit místnost. Protože potřebuji klíč od naší místnosti v 6. patře, seznamuji se s hráči nově vytvořeného E družstva, které o patro níž později vyválčilo cennou výhru 4,5 : 3,5 nad Velkou Bíteší, a kterým vysvětluji nastavení elektronických hodin s přidáním 30 minut po překročení času jednoho z hráčů. S chystáním mi pak již pomáhají i další naši hráči, takže za chvíli je vše připraveno. Poté nám Mirek Michálek rozdá nová trička Caissy (mimochodem kvalitní a pěkná) a pak už může hlavní rozhodčí a současně předseda JMŠS David Hampel utkání zahájit.

Naše sestava: 1. Plát, 2. Kulovaná, 3. Buchníček, 4. Vyskočil, 5. Smištík J., 6. Kratochvíl J., 7. Bělohlávek, 8. Tesař.
Sestava soupeře: 1. Hladík, 2. Staněk, 3. Zeman A., 4. Veselý J., 5. Hošek, 6. Musil, 7. Sikora, 8. Dvořák A.

Šachovnice 1-4, nejblíže partie Veselý - Vyskočil

Šachovnice 1-4, nejblíže partie Veselý - Vyskočil

Jak už bylo řečeno, byli jsme jasným favoritem. Soupeř postavil na první čtyři šachovnice zkušenost a do druhé poloviny omladinu, která rozhodně neprodala kůži lacino. Ale popořádku.

Šachovnice 5-8, nejblíže Martin Hošek

Šachovnice 5-8, nejblíže Martin Hošek z Lokomotivy

Jako první končí partie na první šachovnici Vojtěch Plát - Josef Hladík, kde Josef nedokázal zastavit přímočarý Vojtův nástup a po efektní oběti věže, která rozvrátila jeho obranné valy, musí kapitulovat - 1 : 0.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Plát - Hladík po 25.-Kh8 

V pozici na diagramu se stalo 26.Vxf6! gxf6 27. Dxf6+ Kh7 28.Df7+ Kh8 29.Ve6 - 1 : 0

Poté končí moje partie s Jarkem Veselým. V anglické jsem černými zvolil variantu z nedávného zápasu Navara - Movsesjan, což mi po rychle odehraném zahájení přineslo větší časový náskok. Ten jsem však po soupeřově odbočení zase ztratil a po neúspěšném hledání možností rozdmýchat oheň jsem musel chtě nechtě opakovat tahy, když mi proti soupeřovým 50 minutám zůstalo již jen 13 minut a zkušenost i při pohledu na ostatní partie velela raději neriskovat - 1,5 : 0,5.

Jaromír Veselý

Jaromír Veselý

Poté zavěsí na pětce Milan Smištík, který není ve své kůži, a tak volí riskantní taktiku hurá útoku s obětí pěšce, která je standardní v jiných variantách Alechinky. Jeho soupeř Martin Hošek však místo bezpečné dlouhé rošády volí krátkou, která sice není vyloženě chybná, nicméně dává bílému jasný cíl a obrana je tak mnohem složitější. Po několika menších nepřesnostech se nakonec Milan prosazuje a zvyšuje naše vedení - 2,5 : 0,5.

Solidní výkon podává na sedmičce Petr Bělohlávek, který využije nepřesností Lukáše Sikory v zahájení a s přehledem proráží útokem, který mohl realizovat i rychleji - 3,5 : 0,5.

Za tohoto stavu se ale vývoj jaksi zasekne a všechny zbývající partie Staněk - Kulovaná, Buchníček - Zeman, Musil - Kratochvíl a Dvořák - Tesař se hrají s nejasným výsledkem, a které končí až po časových kontrolách.

První z tohoto výčtu je partie Jiří Musil - Josef Kratochvíl. Pepa si v partii prošel údolím stínů a nakonec uhájil remízu v přechodu do koncovky nestejnopoláků. K tomu však nemuselo dojít, kdyby bílý v pozici na diagramu

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Musil - Kratochvíl po 28.-Se5 

zahrál zdaleka ne samozřejmé 29.gxf3!, s myšlenkou 29.-Dxf3 30.Ve7! nebo 29.-Df5 30.Sf1!, v obou případech s rozhodující výhodou bílého. To ale vyžaduje přece jen větší hráčskou i zápasovou zkušenost - 4 : 1.

Partie Petr Buchníček - Arnošt Zeman se točila jako korouhvička a nakonec to byl černý, kdo udělal poslední chybu a prohrál. Stál však v ostře vedené partii po většinu času lépe a nevyužil několik dobrých možností (17.-Dxc5!, 23.-Vg8!). Rozhodující moment přišel v této pozici:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Buchníček - Zeman po 28.-Vxb8 

Petr mohl partii okamžitě zakončit poměrně jednoduchým 29.Dxa6+ Sa7 30.Jb5, čímž je současně vše vykryto a pro soupeře napadeno. Místo toho však přišlo 29.Dc6+?! Vb7 30.Vb2?! (30.Dxc5 Vb1+ s nejasnou hrou)

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Buchníček - Zeman po 30.Vb2 

a nyní mohl černý, který hrál již pár tahů na minutě, způsobit bílému velké vrásky tahem 30.-f5!!. Nicméně stalo se 30.-Vgb8? a zde už si Petr svou příležitost nenechal ujít, když efektně zakombinoval 31.Vxb7 Vxb7 32.Dc8+ Vb8 33.Dxa6+ Sa7 34.Dxa7+! Kxa7 35.Jxe6+ Ka6 36.Jxg7 s přechodem do vyhrané koncovky - 5 : 1.

Předposlední skončenou partií je souboj Stanislav Staněk - Eva Kulovaná na druhé šachovnici. Evča se po většinu partie potýkala s nedostatkem času, i tak ale dokázala hrát velmi solidně. Dlouho naprosto vyrovnanou partii naklonila misky vah mírně na stranu černé výměna dam, čímž Evča odtahala alespoň první časovou kontrolu. Nedostatek času však způsobil ztrátu poměrně velké výhody (lépe bylo 36.-Vd6!, 37.-a4!), což znamenalo opětovné srovnání šancí.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Staněk - Kulovaná po 46.-Vxb2 

Poslední chybu však dělá i přes velký časový náskok bílý, jenž po nezahrání 47.Sf1! s šancemi na remízu, definitivně předal otěže do rukou černé. Evča si poté už výhru nenechala vzít a koncovku po 47.Vf5?! Kg7 48.Vg5+? Kh6 49.Ve5 Vg2+ 50.Kf1 Vxh2 51.Ve3 Kg5 52.Kg1 Vg2+ 53.Kh1 Kf4 54.Vd3 Jh5 55.Vd4+ Kg5 zakončila netradičně matem, čímž zvýšila naše vedení již na 6 : 1.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Staněk - Kulovaná po 55.-Kg5 

Jako poslední končí Jenda Tesař, který se už přes hodinu marně snaží o něco lepšího než věčný šach. Jeho mladý soupeř Adam Dvořák ovšem podal dobrý výkon a remízu si zasloužil - 6,5 : 1,5.

Zápas tedy končí naším očekávaným vítězstvím, které sice nemuselo být tak vysoké, netřeba však pochybovat, že zasloužené, neb jsme mu šli od počátku naproti. Naším příštím soupeřem budou Zaječice, kam Caissa zajíždí den před Velkou říjnovou revolucí, tedy 6. listopadu:-). Výsledky nejen z našeho zápasu si potom můžete prohlédnout ve svazové databázi, kde časem najdete partie ze všech zápasů 2. ligy D ve formátu pgn. Partie z tohoto zápasu si však můžete přehrát již nyní na našich stránkách v sekci Přehrávání partií.

No a na úplný konec ještě malá zmínka o úspěšném výsledku našeho B družstva, které ve stejné soutěži přivezlo nečekaný bod z Chrudimi, přičemž možná sahalo i po třech. Zdůvodnění tohoto úspěchu je možno najít na této fotografii z tradiční sobotní "mokré přípravy" v Lihovaru:

Zleva nový lídr béčka Marián Kantorík a Jenda Tesař

Zleva nový lídr béčka Marián Kantorík a Jenda Tesař

Aktualizováno Neděle, 04 Prosinec 2011 15:07  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...