Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Jiskra Havlíčkův Brod – ŠK Caissa SWN Moravia Třebíč "D" 6,5 - 1,5

TJ Jiskra Havlíčkův Brod – ŠK Caissa SWN Moravia Třebíč "D" 6,5 - 1,5

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

V prvním kole jsme jeli do Havlíčkova Brodu utkat se s poměrně silným soupeřem. Naše sestava nebyla nejsilnější, dost hráčů nemohlo, další by s ohledem na zdraví raději ven nejeli, pokud by to nebylo nezbytně nutné, což v tomto zápase, ze kterého jsme rozhodně body neočekávali, nebylo. Příležitost tedy dostali další zájemci, což je fajn a jistě to není v této sezóně naposledy, co si Krajský přebor zkusí také kolegové, kteří dosud hráli jen Krajskou soutěž.

Původně jsem v sestavě chyběl i já, měl jsem v době zápasu přednášet na konferenci na Šumavě. Velké díky za pomoc s doladěním sestavy a organizací cesty na zápas patří především zástupci kapitána Vladimíru Bendovi a řidičům Zbyňkovi Ševčíkovi a Ivanovi Kovácsovi. Nakonec jsem ale nastoupit, protože v týdnu mě přepadla nějaká choroba, Open Vysočina jsem si moc neužil, na přednášení to rozhodně nebylo, na odsedění partie naštěstí ano, takže když další zájemci o hru nebyli, vydal jsem se do Havlíčkova Brodu také a mohl bych vám popsat utkání, jak jsem ho osobně viděl. Mohl bych, kdyby moje partie netrvala ze všech nejdéle. Sice nevybočila z rovnováhy a skončila remízou, ale tahali jsme to skoro až do holých králů. Tak jen stručně, co jsem stihl postřehnout:

Utkání začalo skoro přesně, pár minut po deváté. I když soupeři měli velkou papírovou převahu na každé šachovnici, zpočátku vypadaly pozice poměrně vyrovnaně. Nejdříve (zhruba v 10:40) skončila partie na 5. šachovnici Ondřej Beránek (1864) – Vladimír Benda (1669) a to remízou. Hodnotný výsledek, navíc černými, blahopřeji!

Kolem poledne se však dosud nerozhodný stav rychle naklonil na stranu domácího družstva. V rychlém sledu skončily partie na 1. šachovnici Jan Mašek (2011) – František Svoboda (1788), na 7. šachovnici Zbyněk Ševčík – Václav Paulík (1848), na 4. šachovnici Vladimír Bazala (1795) – Tomáš Reichel (1857) a na 8. šachovnici Ivan Kovács – Zdeněk Ježek (1852), bohužel všechny výhrami domácích.

Pár minut poté dospěli k remíze na 3. šachovnici Leoš Novotný (1896) – Jiří Obršlík (1731), také blahopřeji k hodnotnému výsledku s černými.

Stav utkání tak byl 5:1 pro Havlíčkův Brod a bylo rozhodnuto. Krátce před 13:00 domácí ještě zvýšili výhrou na 6. šachovnici Lukáš Bachan (1600) – Karel Brodina (1962) a bylo to 6:1. Kolem půl druhé skončila i moje partie na 2. šachovnici Rostislav Štork (1752) – Ondřej Pártl (1966). S remízou jsem spokojen, nijak výraznou výhodu ze zahájení se mi získat nepodařilo, tak jsem rád, že pak jsem pozici proti silnému soupeři udržel.

Konečný stav tedy 6½:1½. Porážka vysoká, ale asi odpovídá síle sestav, které nastoupily. Někteří z nás si po delší či kratší pauze opět zahráli KP, pro některé to byla v KP premiéra, tak to jistě byla dobrá zkušenost. A soupeři, se kterými budeme moci bojovat vyrovnaně, teprve přijdou.

Děkuji všem hráčům, že nastoupili a odehráli zajímavé partie. Těším se na další zápasy.

Na fotografiích první a druhá polovina šachovnic, v pozadí současně probíhající zápas Regionální soutěže Havlíčkův Brod C – Světlá nad Sázavou C 3½:1½

Aktualizováno Pondělí, 03 Říjen 2011 09:06  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...