Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Rapid šach ve Zwettlu

Rapid šach ve Zwettlu

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 4
NejhoršíNejlepší 

S malým zpožděním informuji o naší účasti na rapidu v Dolním Rakousku, kterého jsme se zúčastnili na popud Pavla Švandy, jež zde před několika málo lety působil. Turnaj se hrál pro nás trochu netradičně od 13. hodin v sobotu 3. září.

Zwettl (česky Světlá) tvoří zeměpisný střed Waldviertelu a žije zde asi 12.000 obyvatel. Název Zwettl pravděpodobně pochází ze slovanského slova "setla" který má v překladu význam "prosekávání" nebo "mýcení," avšak doposud nebyly objeveny žádné slovanské stopy, takže je toto vysvětlení velice nejisté. Město bylo založeno rodem Kuenringů v roce 1139, kteří sem přivedli první cisterciácké mnichy a nechali postavit klášter proslavný svou skvostnou architekturou. Dne 28. prosince 1200 byl Zwettl prohlášen městem. V letech 1426 a 1427 bylo město dvakrát úspěšně obléháno husity. Další útrapy pro město přinesla třicetiletá válka. V roce 1645 bylo město obsazeno Švédy. V roce 1850 se Zwettl spojil s 13 sousedícími obcemi a roku 1971 vzniká městská obec Zwettl - dnešní podoba. Duchovní centrum a kulturně historická památka vysoké hodnoty je v severovýchodní části města cisterciácký klášter Zwettl založený okolo r. 1137 Hadmarem I. z Kuenringu.

Naše minivýprava čítala 5 členů: Jan Tesař, Pavel Švanda a já z ŠK Caissa Třebíč, František Navrátil a Lubomír Šilar z ŠK 2222 Polabiny a Petra Krošová z Gambitu Jihlava. Styčným bodem našich dvou vozidel byly jihočeské Dačice, kam jsme s kolegou Tesařem dorazili s půlhodinovým zpožděním, kvůli dvěma nechutným objížďkám a navíc jsme se před Dačicemi připletli mezi vozy svatebčanů a na náměstí dojeli za hlasitého troubení a halekání. Druhá polovina cesty již proběhla bez problémů a k hotelu Hamerling - místě konání turnaje jsme se prezentovali včas. V hracím sále mě upoutalo velké množství připravených pohárů a bylo jasné, že domácí pořadatelé budou vyhlašovat a odměňovat vítěze v mnoha kategoriích.

Vlastní turnaj byl velmi profesionálně organizovaný a díky velmi sympatické hlavní rozhodčí nebyly mezi jednotlivými koly žádné prodlevy.

Nejlépe z nás se umístil František Navrátil (7 bodů), který kromě poháru za třetí místo bral cenu za nejlépe umístěného seniora, dařilo se i Janu Tesařovi, který se 6 body skončil sedmý a Pavel Švanda s 5,5 body obsadil 11. příčku. Stejný počet bodů pak stačil LubomíruŠilarovi na 15. místo. Já bych byl se svým výkonem spokojený, kdyby turnaj končil po 7 kolech, ovšem dvě závěrečné prohry můj výsledek značně znehodnotily. Pouhé 4 body znamenaly v konečném hodnocení až 36. pozici. Sympatická Petra Krošová se 3,5 body obsadila 46. místo. Kompletní výsledkovou listinu naleznete zde.

Na zpáteční cestě jsme se ještě krátce zastavili v městečku Waidhofen a obdivovali Waldrappy. Město se od roku 2003 pyšní největší evropskou voliérou ptáka ibise skalního. Ibis skalní (latinsky geronticus eremita, německy Waldrapp) je vzácný druh ibise a patří k nejsilněji ohroženým živočišným druhům na světě. Ve Waidhofenu našel tento ojedinělý druh svůj nový domov. Projekt „Waldrapp“ je sledován širokou veřejností a sklízí velké mezinárodní uznání od renomovaných expertů.

Kolem 20.00 hodiny jsme zaparkovali ve Slavonicích, povečeřeli v proslulé hospůdce "Besídka" a pak již následovala cesta domů.

František Navrátil a Pavel Švanda

Místo konání turnaje - hotel Hamerling

Petra Krošová z Gambitu Jihlava

František Navrátil a jeho sbírka cen

Jan Tesař s pohárem. Další cenou byla obrovská "štangle" salámu!

Vzácní Ibisové

Pohled do voliéry

Aktualizováno Čtvrtek, 15 Září 2011 07:53  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...