Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Advokát Chess Open Bratislava 2011

Advokát Chess Open Bratislava 2011

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Uplynulý pátek a sobotu (13. - 14. května) jsme se s Janem Tesařem již podruhé vypravili na šachový turnaj Advokát Chess Open Bratislava 2011, který měl v názvu ještě dodatek "Ad honorem JUDr. Júliusa Kozmu". Turnaj organizovala již po čtvrté Slovenská advokátská komora a je určený pro advokáty, soudce, prokurátory, státní zástupce, notáře a studenty právnických fakult.

JUDr.Július Kozma byl od roku 1957 mezinárodním mistrem a dlouholetým reprezentantem ČSSR v 50. a 60.letech. Celkem 15x hrál na mistrovství Československa a v roce 1967 získal přebornický titul. Byl členem družstva mistrů světa na MS vysokoškoláků v roce 1954 v Oslo, kde na 3. šachovnici uhrál 8 bodů z 9 a měl nejlepší výsledek ze všech účastníků! Vedl na Slovensku několik šachových rubrik a je autorem knih Boje o šachový trůn (1967) a Šachové olympiády (1984) společně s L. Ftáčnikem a J. Plachetkou.

Moje fotografie s Dr. Kozmou z května 2009

Do Bratislavy jsme odcestovali mým autem v pátek ráno s obavou, že dálnice bude přeplněna vozidly hokejových fanoušků, cestujících na odpolední semifinálové utkání našich reprezentantů se Švédy, ale naše obavy byly liché. Cesta proběhla zcela v pohodě a zatímco vzadu sedící Honza spokojeně spal, já jsem debatoval se svoji ženou na téma, jak se daří našemu tříměsíčnímu štěněti anglického buldoka, které převzal do opatrování kamarád, ochotný tolerovat ještě občasné loužičky na podlaze. Bratislava nás přivítala krásným počasím a hokejovou atmosférou.

Dominanta města - Bratislavský hrad

Ubytování jsme měli zajištěno přímo v budově Slovenské advokátní komory v centru Bratislavy, kde byl sehrán i turnaj. Startovní listina obsahovala jména 34 účastníků ze Slovenska, Česka, Polska, Maďarska a Bulharska. Hrálo se tempem 15 minut na celou partii, přičemž v pátek byla odehrána 4 a v sobotu pak 5 kol.

První hrací den se dařilo více Honzovi Tesařovi, druhý den mě, ale nakonec jsme oba skončili s výsledkem 4,5 bodu na počátku druhé poloviny konečného pořadí. Mým nejsilněším soupeřem byl IM Tomáš Kulhánek (2378), Honzův IM Peter Petráň (2321). V turnaji zvítězil GM Igor Štohl - 8 bodů, před IM Tomášem Kulhánkem - 7 bodů a dvojicí WIM Zuzana Borošová a IM Peter Petráň - oba 6,5 bodu.

Závěrečnou tabulku turnaje naleznete zde.

Zleva Petráň, Borošová, Štohl, Kulhánek a Gallo (nejlepší neregistrovaný)

4. kolo Michálek - KM Hrtko (Žilina) 0 - 1

1. kolo KM Tesař - Michnica 1 - 0

V neděli ve 13.00 hodin byl turnaj slavnostně ukončen vyhlášením výsledků a předáním cen. Společně s finskými fanoušky, těšícími se na nedělní finálový zápas proti Švédsku, jsme na pěší zóně ve Starém městě poobědvali a vydali se na cestu k domovu.

Aktualizováno Neděle, 15 Květen 2011 14:47  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...