Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články Caissa Třebíč A - 2222 Polabiny B 3,5 : 4,5 aneb z velkého finále jsme odešli smolně poraženi

Caissa Třebíč A - 2222 Polabiny B 3,5 : 4,5 aneb z velkého finále jsme odešli smolně poraženi

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

K psaní letošního posledního druholigového příspěvku jsem se dostal až nyní a rovnou předesílám, že po domluvě je text z pera Petra Buchníčka (jak jste již asi poznali), moje jsou pak některé drobné úpravy, diagramy a vložené fotky z fotoaparátu Mirka Michálka. Náš poslední a rozhodující zápas o postup do 1. ligy východ, kterým v závěrečném 11. kole vyvrcholilo naše snažení v přímém souboji s Polabinami B, by se dal lehce parafrázovat do věty "ranní dostihy úspěšné, přesto jsme finiš nezvládli".

Cesta na tento zápas začala vlastně už v sobotu, kdy jsem po úspěšných záchranářských pracích v 1. slovenské lize vyzvedával cestou domů Jara Bednáře. Původní domluva, že jej vyzvednu "ve 3 v Banské Bystrici", se záhy změnila na "ve 4 v Martině", aby to kolem 16:45, kdy už jsem nervózně přešlapoval v Martině, bylo upřesněno na "o půl šesté na stanici ve Vrútkách". Když jsme se tedy konečně setkali a Jaro mě uvítal slovy "ještě mě hoď na 10 minut domů", šly na mě při vědomí, že máme v Brně na 20:30 objednanou večeři, mrákoty. Večeři jsme pochopitelně nestihli, ale procházka večerním Brnem nakonec přeci jen navodila před rozhodujícím zápasem sezóny tolik potřebnou příjemnou atmosféru. To jsem ale ještě netušil, co mě bude čekat v neděli ráno.

Nejprve jsme včas dorazili na tramvajovou smyčku, kde už nás měl vyhlížet Neklan. Nebyl tam. Následný telefonát už věstil, že dnešní den neproběhne "v pohodě". Neklan tramvaj nestihl, a tak se nechal na sraz odvézt autem. Ač rodilý Brňák, bohužel při tom zabloudil. Po určitém úsilí se mi z Neklana podařilo vylomit informaci, kde se právě nachází, nakázal jsem mu tedy, ať se nehýbe a jel jsem jej vyzvednout. Když jsme příslušnou ulici projeli 2x tam a zpět a telefonicky si ujasnili, že domy mají i popisná čísla, nakonec se nám jej podařilo vypátrat. Mohli jsme tedy s 20-minutovým zpožděním vyrazit do Střelic, kde už na nás měl 10 minut na obvyklém místě čekat Milan. Přiznám se, že mě už ani moc nepřekvapilo, když tam nebyl. Takže další telefonát a ukazuje se, že Milan je v práci a marně se tam snaží vypátrat, kde mohl předchozího večera udělat chybu, mající za následek nemalé manko v pokladně. Zoufale pozoruji hodiny a v duchu počítám, že do začátku zápasu je rozhodně méně času, než kolik potřebujeme na cestu do hrací místnosti. Na nějaké pátrání už tedy není čas, půjčuji tedy Milanovi alespoň určitý obolus na zúžení díry v kase a vyrážíme. Cestou ještě volám kapitánovi, že mezičas sice máme prachmizerný, ale aspoň jsme všichni...  Celou osádku těší, že reaguje v klidu. Spoléhám na to, že v neděli ráno policie hlídkuje, pouze pokud svítí Slunce, a stylem jízdy, který byl výrazně sportovnější, než by se mi samotnému líbilo, se nám daří do hrací místnosti vrazit ještě několik vteřin před zahájením zápasu.

Zasedáme tedy k šachovnicím a začínají líté boje o každou píď šachovnice. Jako první překlápí misky vah na svou stranu na poslední desce Jenda, který posbíral materiál a ustál veškeré agresivní pokusy svého talentovaného soupeře. Naproti tomu to vypadá špatně s Evou, která se zamotává do souboje s vlastní pamětí a z ostré pozice přechází do horší koncovky, kterou ovšem při správné hře může udržet. Tragikomický průběh má zahájení na 3. šachovnici. Při pohledu na ty hrůzy, které páchají s bílými figurami mé vlastní ruce, vstávám v 10. tahu od šachovnice a odcházím svému kapitánovi čestně ohlásit, že očekávám svou brzkou kapitulaci. Můj soupeř Martin Červený se ale na půl hodiny zamyslí, nenalezne odvahu přejít černými tak brzy hned do vyhrané pozice a volí raději další boj.

Jenda brzy vítězí a Eva, již tlačena časem, po nepřesné reakci 26.-Jb6? bohužel po několika tazích kapituluje. Po 26.-Vh8 27.g6 fxg6 28.hxg6 Je5 29.g7 Vg8 30.Vg1 Jc4 se ale ještě dalo koncovku hrát.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Hrabuša - Kulovaná po 26.Vd1 

Následují remízy na 6. a 7. šachovnici (tyto partie jsem moc neviděl) a blížíme se do časovek. Zde nejprve Milan ve zjednodušené pozici, která rozhodně nevypadá jako lepší pro něj, pěkně přehrává svého soupeře, načež může pěkným obratem okamžitě rozhodnout Neklan:

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Vyskočil - Petr po 37. tahu černého 

V časovce ale opomíjí příležitost porazit nastávajícího velmistra po skvělém 38.Sh6!! s kombinací hrozeb proti černému králi a vazbou černých figur na 3. řadě, a ihned tak prakticky rozhodout celý zápas. Další zápletky už ale k cíli nevedou a Neklan musí kapitulovat, což (po Milanově výhře) nadále udržuje vyrovnaný stav zápasu 3:3.

Já sice stupňuji svůj tlak až k zisku figury s přechodem do technické koncovky, přehlížím ale nesložitou 4-tahovou kombinaci, na jejímž konci je zisk dámy za věž, což by znamenalo okamžitou soupeřovu kapitulaci.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Buchníček - Červený po 34.-Dxd6 

V této pozici totiž forsírovaně vyhrává 35.Jxf6+ Dxf6 36.Vd8+ Kg7 37.Dg3+ Kh6 38.Vd6. Zahrál jsem ale "jen" 35.Dg3+ Dxg3 36.Jxf6+ Kg7 37.Jh5+, což byla efektní cesta k zisku figury s přechodem do zmíněné koncovky, ale na výhru o poznání složitější.

Pepa má lepší koncovku, kterou při soupeřově dvojpěšci na sloupci a může hrát na výhru jenom on, např. 36.Kf2 Jf4 37.Vd2 d5 38.h4 Ke7 39.g3 Jh5 40.Je2 Vc5 41.Ke3. Je tedy důvod k optimismu.

8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h
Kratochvíl - Novotný po 35.-Jd5 

V závěrečné fázi zápasu ale završujeme dílo zkázy, když nejprve Pepa prohrává (přehlédnutí 36.Jf3? Jb4 byla těžká rána na Pepovu psychiku, i když pozice je kvůli již zmíněnému černému dvojpěšci stále zhruba vyrovnaná) a nakonec postihuje slepota i mě v pozici, kde vidím forsírovanou výhru. Zapomínám ale při dalším přemýšlení na to, co jsem měl vymyšleno a volím jiné pokračování. To už ale umožní mému soupeři zabočit do remízových vod...

Škoda, vítězství v zápase bylo skutečně na dosah a kýžený postup jsme měli ve svých rukách. Trestuhodně jsme ale svou šanci promrhali a nezbývá tedy než poblahopřát našim soupeřům, aby se jim ve vyšší soutěži dařilo...

Závěrem ještě udávám tradiční odkaz na tabulku a výsledky 2. ligy D a s přáním brzké účasti Caissy v 1. lize se s vámi pro letošní sezónu loučím.

Aktualizováno Středa, 13 Duben 2011 23:05  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...