Šachový klub Caissa Třebíč

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Články TJ Jiskra Litomyšl – ŠK Caissa Třebíč „B“ 3 – 5

TJ Jiskra Litomyšl – ŠK Caissa Třebíč „B“ 3 – 5

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

„Dajtě variť vodu, budú halušky.“ Tak končil jeden z mnohých Lednického vtipů na sobotním setkání šachistů „A“ i „B“ týmu v předvečer zápasu. Druhý den bylo tématem také jídlo, které ovlivňovalo dění, tentokráte to byl jogurt v Toníkově žaludku, který při svižném způsobu řízení v podání Ládi Vojtěcha dělal neplechu. Vše sice Tonda zvládl a rozdýchal po pár zastávkách, ale dobře mu nebylo, takže díky Tondo za obětavost v této těžké situaci. Do Litomyšle jsme jinak dorazili v pohodě a s časovou rezervou, zasedli k partiím a dali se do bojů. Jelikož už od loňska ostražitě hlídáme zadní část výsledkové tabulky druhé ligy D, tak i Litomyšl si dělala ambice na vítězství a tím i první tříbodové ohodnocení šachové práce v zápasu. Co se dělo na šachovnicích Vám tentokrát napíší i někteří samotní aktéři, hráči na jednotlivých šachovnicích.

1. Pekař Václav – Čížek Antonín

„Bylo mi blbě na cestě, bylo mi blbě u partie, takže jsem stál velmi rychle zdechle. Soupeř mne však nezmatil, ale umožnil mi výměnu dam s tím, že jsem ztrácel kvalitu za pěšce a odrazil jsem přímé hrozby. V této situaci to soupeř zmršil tak, že ztratil ještě druhého pěšce. V závěrečné pozici jsem měl za kvalitu 2 pěšce a dvojici střelců (proti hajtře). Zřejmě jsem stál již lépe, ale zajímalo mne jediné, aby to skončilo, takže jsem nabídl remízu, kterou soupeř vzal.“ (Antonín Čížek) – ½.

2. Lednický Martin – Zeman Martin

Souboj dvou Martinů jsem viděl až ve fázi, kdy náš Martin měl centrální pěšce, které následně proměnil v postouplého jednoho pěšce a v kombinaci se slabou soupeřovou 8. řadou partii zakončil krásným matem, který si jeho protivník již nenechal ukázat (Roman Bradáč – dále RB) 1:0.

3. Doseděl Jiří – Hlas Jan

„Po otvoreni som stal celkom dobre, biely nezahral otvorenie najlepsie. Potom vznikla situácia, že som obetoval kvalitu – inak sa ta pozicia asi hrat ani nedala. Bez kvality som stal lepšie, mal som lepšie figury, super mal slabiny. Mal sice kvalitu naviac, ale nemal to ako realizovať. Aj v pripade koncovky by som němal stat nějako horšie, lebo super mal vela slabín. Vo viacerych možnostiach by stratil min. jedneho pešiaka, možno aj dvoch. Hodnotenie partie je od oka, pretože som si ešte hore napisane neoveril s počitačom. Za stavu 4:2 pre nás som ponúkol remizu a super ju prijal.“ (Ján Hlas) – ½.

4. Vojtěch Ladislav – Daniel Martin

„Partie byla zahájena netypickým 1. e4 Jc6, takže jsem byl nucen bez valné znalosti tohoto zahájení tvořit už od začátku. Nicméně ze zahájení jsem vyšel s výhodou. V nejméně vhodnou chvíli jsem však zbytečně přehlédl centrálního pěšce d4 a pozice se zcela zhroutila. Abych se vyhnul dlouhému a pomalému umírání, obětoval druhého pěšce za zachování soupeřova krále v centru. Soupeř pod tlakem jednoho pěšce vrátil - asi vynuceně. Druhého již vrátil dobrovolně. Vznikla divoká pozice s těžkými figurami s oboustrannými hrozbami. V ubývajícím čase jsem ji nedokázal ohodnotit. Počítač mi po celonoční analýze ukázal +0,57 pěšce – takže drobnou výhodu. Nicméně vzhledem k vývoji zápasu a k nepříliš velké důvěře ve vlastní schopnosti jsem se rozhodl spokojit s remízou. Obětoval jsem věž za vynucení věčného šachu.“ (Ladislav Vojtěch) – 1/2.

5. Bartošová Lucie – Pavliš Jaromír

Hru jsem vnímal jako po celou dobu vyrovnanou, remízou skončila až v koncovce, či lépe řečeno v tupé koncovce nestejnobarevnopolích střelců. Na otázku, kterou jsem položil jednomu z diváků, proč to již není remis, mi bylo sděleno, že ji ani jeden z hráčů dosud nenabídl. Poté se tak asi stalo, neboť už v této chvíli nehrají :) (RB) – ½.

6. Bradáč Roman – Tázlar Petr

Soupeř, se do mě pustil jak pitbul do bezdomovce, jako by ani nevěděl, že hraje černými. Rozcupoval mou dle teorie nekorektní pozici, vyznačující se oboustranným útokem na krále. I když počítač  většinou ukazoval rovnou hru, pozice se hrála velmi těžko a nepříjemně. Po oboustranných nepřesnostech hra směřovala k milému překvapení, do vyhrané koncovky pro mě – a tak jsem zavěsil :) 1:0.

7. Šafařík Jakub – Ciešlak Leszek:

„Protivník nenašel dost odvahy, aby se pokusil zabít draka v otevřeném boji, proto vyměnil dámy a šel do koncovky, kterou teorie hodnotí jako mírně horší pro bílého. Po nepřesnosti vůdce bílých figur (28.f4 a 29.Kb2) jsem získal pěšce, kteroužto pozici hodnotí Ryba jako vyhranou. Podcenil jsem ale soupeřova volňáska na sloupci a, který bohužel bílému zaručil nerozhodný výsledek.“ (Leszek Ciešlak) – ½.

8. Huňáček Jaroslav – Jirsa Lukáš

Průběh této partie jen stručně popíšu také já (RB). Jarda rozehrál anglickou a zkusil, dle vlastních slov „nevhodný experiment v podobě tahu Jb5“. Nevím sice co bylo na tahu nevhodného, nicméně se mi vzniklá pozice našeho hráče při letmém nahlédnutí líbila. Následná věžová koncovka byla snad i lepší, přesto zřejmě jen těžko vyhratelná, a tak se hráči shodli na remíze – ½.

Po zápase jsme všichni (nejvíc já :)) pocítili úlevu i chuť do dalších klání. Nyní si můžeme radostně říct: „3 body – sláva“. Teď nás doufám už čekají jen samá pozitiva, a proto vzhůru do dalších bojů. No a ti z vás, kteří došli až sem jen proto, aby se dobrali pointy vtipu na začátku tohoto článku, zklamu. Odkáži vás ale na příští předvečer zápasů druhé ligy D s výzvou: Pojďte s námi posedět! Třeba si budete moci poslechnout další vtipy ze sousedního Slovenska.

Aktualizováno Pondělí, 24 Leden 2011 16:03  

Podporují nás

NOBEL SYSTEM – informační a redakční systémy, elektronické obchody, webové stránky, internetový marketing, IT poradenství a školení, grafické návrhy

Poslední aktualita

Tento víkend bude v Brně patřit šachu. Vše začne v sobotu 4.6.2016 tradičními Bleskovkami Zdeňka Páska, na jejichž pravidelnost každou první sobotu v měsíci si už všichni zvykli. Tedy jen zopakuji, že místem konání je již rok čajovna Utopia na Divadelní 3 (bývalé kino Kapitol na Malinovského náměstí, jedna tram zastávka z Hlavního nádraží nebo pěšky) a s ním rovněž již víceméně tradiční začátek od 10.00. Příjemný cenový fond, 6 - 10 cen dle počtu účastníků, vklad 50,-Kč.

Celý článek...